Prenumerera
Prenumerera
© SAS

SAS: Kronofogden gör utmätning

SAS-kunder har inlämnat en fodringar till Kronofogdemyndigheten som flygbolaget valt att ignorera.
Häromveckan skildrade Svenska Morgonbladet SAS ekonomiska situation i en artikel. Då fanns det lovande nyheter om nyfinanisering och en långsiktig plan som höll på att gå i lås, enligt bolagets VD, Rickard Gustafsson. Han menade att ägarna var villiga att investera mer kapital medan de stora långivarna var beredda att omförhandla till flygbolagetsbolagets fördel. Men detta till trot skildrade även vi att det fanns stora mängder kunder som inte fått sin inställda resa återbetalda ännu.Ett 50-tal av dessa kunder har nu har ansökt om betalningsföreläggande hos kronofogdemyndigheten, rapporterar di.se. 2 av dessa krav har nu gått vidare till utmätning på ett totalt värde av 40.000 kr samt räntor och avgifter. Därpå har tingsrätten i Stockholm beslutat att SAS ska betala schablonersättning till de som stämnt flygbolaget. Kronofogden ska nu utreda vilka tillgångar som bolaget har för att utifrån den kunskapen verkställa en utmätning.

”Vi fick nej av SAS och det tyckte vi var konstigt. De hänvisade till att de ställde in på grund av corona, men samtidigt gick det andra inrikesflyg den dagen”, säger pappan i en familj som står för det ena av indrivningsärendena mot den svenska flygjätten, till di.se.

Detta är en del av en ny utveckling kring återbetalningsvändorna hos SAS. En hel del kunde har ej fått återbetalning på grund av inställda flyg och SAS facebooksida börjar allt mer krylla av klagomål och skarpt ifrågasättande av verksamhetens kundvänlighet, enligt expressens skildring under fredagskvällen. SAS har även blivit polisanmälda för bedrägeri av en kund som känt att denne alldels för länge ställts i en återbetalningskö utan att få respons. Enligt denna kund, som vill förbli anonym, återbetalades pengar per omgående efter genomförd anmälan, skriver även expressen.

Trycket på SAS har onekligen varit stort från och med corona-krisen. En återhämntningsplan är troligtvis i verkställande, annars hade konkursen varit ett faktum – ett obestånd föreligger redan. Det stora probemet är att fler mörka coronamoln än idag syns på himlen i en västvärld som till och med börjat återinföra vissa coronarestriktioner. Den stora frågan är om flygbolagets ekonomiska och sociala kapital är starkt nog för att överleva alla stormar som väntar. För den stora frågan är om den svenska ekonomin har råd att låta landets historiska flygjätte söndertrasas av skandaler och kapitalbrist.