
SAS försöker överleva sitt obestånd
SAS VD Rickard Gustafsson hade tyvärr illavarslande nyheter att framföra i samband med släppet av den senaste kvartalsrapporten, skriver Svenska Dagbladet. Bolaget har stora problem trots att de fortfarande dröjt med att återbetala en hel del kunder för inställda flyg. Ekonomin är således dålig och kundrelationerna försämrade på samma gång.
– Vanligtvis är det tredje kvartalet som ska bära oss igenom året, men nu är intäkterna ner med 85 procent på grund av covid säger Rickard Gutsafsson till Svenska Dagbladet.
Det finns dock positiva nyheter att rapportera. SAS har äntligen reglerat sina kostnader till den rådande situationen. Lejonparten av alla plan står nu på marken och därvia har bolaget begränsat sina förluster till enbar 2 miljarder. Läget är ändå allvarligt och det är viktigt att verksamheten lyckas refinansiera om Sverige inte ska ha ännu ett historiskt företag på obestånd. Rickard Gustafssons strategi frammåt är ett aktieägartillskott samt omförhandlingar av lån med långivare, uppger han under en kortare telefonintervju med Svenska Dagbladet.
Utan ett kapitaltillskott på ca 14 miljarder överlever inte verksamheten. Det finns enligt Rickard mycket som tyder på att stora delägare är redo att skjuta till resurser. Däribland den svenska och danska staten samt Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse (KAW)
Richard Gustafsson poängterar emellertid att krisen inte är över bara för att likviditet tillförs. Tiden fram tills att resandet återgår till normalt blir trots allt svår för bolaget.
Häromdagen rapporterade dessutom DN.se att pilotlönerna varit på tapeten och att SAS-ledningen ville förhandla fram en sänkning av dessa. Pilotfacket har dock sagt nej och enligt källor står parterna långt ifrån varandra.