Prenumerera
Prenumerera
Av © Laura Kotila / valtioneuvoston kanslia FinnishGovernment - Ulkoministeri Pekka Haaviston ja puolutstusministeri Antti Kaikkosen info 15.5.2022, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=118169491
Av © Laura Kotila / valtioneuvoston kanslia FinnishGovernment - Ulkoministeri Pekka Haaviston ja puolutstusministeri Antti Kaikkosen info 15.5.2022, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=118169491

Finland öppnar upp för att gå med i Nato själva

Finland har nu öppnat upp för att gå med i Nato utan Sverige. Detta gäller dock inte i nuläget, enligt landets utrikesminister Pekka Haavisto till Yle. Tidigare har planen varit att Finland och Sverige ska gå med i alliansen tillsammans men efter helgens provokationer som lett till att Turkiet inte godkänner Sveriges ansökan är detta inte möjligt.Enligt Haavisto kommer Finland att vara tvungna att stryka idén om ett gemensamt inträde – trots att det inte är aktuellt att gå med själva som det ser ut i nuläget. Den svenska utrikesministern Tobias Billström (M) har varit kontakt med den finska regeringen för att diskutera ärendet. Enligt honom respekterar Sverige de överenskommelser som finns med både Turkiet och Finland.