Prenumerera
Prenumerera
@MoD

Partiet MoD ifrågasätter grundlagsändring och lag som begränsar pressfriheten

Svenska Morgonbladet rapporterade senast igår om det nya lagförslaget gällande grundlagsändringarna som kan komma att träda i kraft redan i början av nästa år. Dessa grundlagsförändringar kommer kunna möjliggöra en inskränkt pressfrihet så att medier inte kan rapportera om utrikespolitiska incidenter som kan skada Sveriges relation till samarbetspartners och mellanstatliga organisationer, såsom Nato. Nu kommenterar partiet MoD det hela på sin Facebooksida.

I inlägget ger MoD exempel på saker som kan bli olagliga att bedriva journalistik kring och kritiserar lagförslaget.

“Kan den ha något att göra med Sveriges rekordsnabba och ej folkligt förankrade NATO-ansökan att vi nu ska forcera igenom en allvarlig inskränkning av pressfriheten? Som kommer göra alla medier som exempelvis publicerar videor med skjutna Reutersreportrar i Irak till brottslingar istället för de som skjuter…” frågar sig partietDetta sätter MoD i referens till att det, enligt lagförslaget, skulle komma att bli olagligt att tala om saker som går emot Sveriges militära intressen. Skulle Sverige vara med i NATO, skulle detta rent juridiskt innebära att man även skyddade intressen hos de länder Sverige är allierade med kan bli olagliga att rapportera om. Inlägget fortsätter:

“Skulle DN:s publicering av uppgifter om att svenska marinens fartyg befann sig ovanför alla de platser där Northstream senare sprängdes kunna publiceras när denna lag klubbats? Antagligen inte då det skulle kunna anses hota Sveriges relationer med andra länder som USA eller organisationer som NATO, om det visar sig att dessa är ansvariga för sprängningen.”

Riksdagen kommer att rösta om grundlagsförändringen den 16 november.