Prenumerera
Prenumerera
Göteborgs tingsrätt Av Historiker - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21891383

Förvaltningsrätten omhändertar barn som levt utan förskola och utan vaccin

Förvaltningsrätten i Göteborg har valt att godkänna ett LVU på ett barn som levt isolerad på en gård i Halland. Den unga pojken har inte tagit del av samhället stöd för barn.

Familjen, har bott på gården i Halland sedan pojken varit mycket ung. Enligt förvaltningsrätten har familjen och vårdnadshavarna ”under en längre tid i stor utsträckning avskärmat sig från samhället”.

Pojken ”har inte haft tillgång till förskola eller förebyggande hälso- och sjukvård i form av BVC, tandvård och vaccinationer”, står det bland annat i domen.Domstolen anser att barnets vårdnadshavare brustit i omsorgen genom att ha ”uppvisat en oförmåga att sätta barnets behov framför sina egna”.

– Vårdnadshavarnas beteende såsom helhet ger uttryck för en oförmåga att sätta barnets behov framför sina egna. Det finns därför en påtaglig risk för skada i fråga om barnets hälsa och utveckling, skriver Nathalie Lemaire, rådman, i pressmeddelande på Sveriges Domstolars hemsida.

Det står ingenting om barnets allmänna omvårdnad eller mående i pressmeddelandet ifrån tingsrätten vilket borde vara det mest avgörande inför ett beslut om LVU.