Prenumerera
Prenumerera

Vänsterpartister närvarar vid Pro-kurdisk kongress i Ankara och manifesterar Pro-kurdiskt i Almedalen

Vänsterpartiet har alltid vågat ta strid för den kurdiska självständighetskampen. Men den uteslutna vänsterpartister Amineh Kakabaveh kritiserade häromdagen vänsterpartiet för att inte ha gjort mer för att försvara kurderna när Sveriges regering nu samverkar med Erdoğan för att möjliggöra ett Nato-medlemskap för Sverige, vilket Svenska Morgonbladet rapporterade om.

Men under tisdagen i Almedalen valde fyra vänsterpartister, varav tre riksdagsledamöter, att stolt visa upp sitt stöd för den kurdiska självständighetsorganisationer och deras flaggor.

Riksdagsledamöterna Daniel Riazat, Malcolm Jallow, Lorena Delgado Varas och deras partikollega Daniel Perez Wenger poserade framför kamera och spred sedan bilderna på sociala medier. Vänsterpartiet i Skärholmen har med glädje delat de PPK-hyllande flaggorna på sin facebooksida.Alla av dessa riksdagsledamöter sitter i Vänsterpartiets partistyrelse.

I helgen var vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson, Håkan Svenneling, i Ankara och besökte det Turkiska vänsterpartiets kongress.

”Kongressen är för det prokurdiska vänsterpartiet HDP i Ankara. Vi har goda kontakter med dem. De står för ekonomisk jämlikhet, miljöfrågor, hbtq-personers rättigheter och de är även det parti i Turkiet som framför alla andra står upp för kurderna”, skriver vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar på sin facebooksida.

HDP sitter i Turkiets parlament.