Prenumerera
Prenumerera
Av Frankie Fouganthin - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=107318520

Kakabaveh anser att MP och V är för tysta om Turkietsamarbetet – vill de ”bara mingla runt på Gotland”?

”Idag har jag anmält utrikesminister Ann Linde till Konstitutionsutskottet (KU). Jag vill att utskottet utreder genom Erdogan-avtalet har överskridit sina befogenheter på tre områden”, skriver Kakbaveh på sin facebooksida idag. Hon ifrågasätter bland annat att regeringen de facto går emot ett riksdagsbeslut från 2019 om att inte ”förse Turkiet med vapen”.

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh vill att KU-granskar huruvida regeringen agerat i strid mot grundlag och således sina befogenheter när dess företrädare skrev på en avsiktsförklaring där Sverige utlovat vapenexport till Turkiet. Kakabaveh tolkar Sveriges grundlagar som att det är självständiga myndigheten som prövar möjlighet till vapenexport till enskilda länder.

Hon anser dessutom att KU ska granska vad regeringen verkligen lovar beträffat enskilda utlämningar. Även här anser hon att domstolarna självständigt ifrån politiker ska avgöra dessa frågor, inte regeringen i samtal med utländska statsöverhuvuden.”Det är synnerligen allvarligt om enskilda utlämningsärenden skulle ha använts som betalning av den svenska regeringen för att förmå Turkiet att släppa fram Sveriges och Finlands Nato-ansökan. Detta strider helt mot regeringsformens 11 kapitel 3 § om domstolars oberoende”, skriver Kakabaveh i sin anmälan, som nu är en offentlig handling.

Därför KU-anmäler hon utrikesminister Ann Linde.

Amineh Kakabaveh kritiserar även sina forna kollegor i MP och V som hon anser ideologiskt borde vara på hennes linje.

”…varför är Vänsterpartiet och Miljöpartiet så tysta? Hur kan en oberoende socialist utan några kansliresurser åstadkomma mer opposition än två partier tillsammans? Vill V och MP inte vara med om att granska regeringens utrikespolitik, vapenexporten, rättssäkerheten och organisations- och yttrandefriheten? Är alla pressekreterare och talskrivare anställda för att bara mingla runt på Gotland utan att jobba? Uppenbarligen undviker många politiker att uttala sig. Svenska journalister borde inte låta dem komma undan med att inte svara på frågor” ,skriver hon avslutningsvis i facebookinlägget.