Prenumerera
Prenumerera
© Magnus Pehrsson / Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten påstår att: ”Pandemin inte är över”

Igår rapporterade Svenska Morgonbladet om hur TV-profilen och journalisten Marcus Oscarsson skrämde upp sina Facebookföljare beträffande framtida virus. Idag är smittspridningen låg. Men FHM flaggar för en uppgång till hösten. – Pandemin är inte över, säger avdelningschef Sara Byfors. Spridningen av coronaviruset kan öka, enligt nya scenarier från Folkhälsomyndigheten. Detta skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Under sommarmånaderna förväntas smittspridningen vara fortsatt låg, men myndigheten varnar för kraftiga uppgångar till hösten. De specificerar egentligen inte om denna smittspridning är värre än en vanlig influensa. I pressmeddelandet presenterar myndigheterna flera möjliga scenarier och poängterar att ”pandemin inte är över”. FHM skriver att vi kan vänta oss uppemot 7000 fall per till hösten i Sverige. – För att hålla smittspridningen på en så låg nivå som möjligt är det viktigt att alla tar de vaccindoser mot covid-19 som rekommenderas. Pandemin är inte över, säger avdelningschef Sara Byfors. Därpå uppmanar det till en stor beredskap i hela samhället. De rekommenderar bland annat påfyllnadoser av vaccin samt en utbredd smittspårning.