Prenumerera
Prenumerera
By FinnishGovernment - https://www.flickr.com/photos/finnishgovernment/51919260031/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=115840159

Regeringen vill inlämna ansökan om Nato-medlemskap på måndag

Under gårdagen rapporterade Svenska Morgonbladet om hur socialdemokrater och militärer vände sig emot den väldigt hastiga Nato-process som verkar vara igång.

Idag säger sig Expressen ha källor inom Socialdemokratin som påstår att regeringen nu på måndag den 16 maj ska ha ett extrainkallat sammanträde. Målsättningen är att besluta om att skicka in en svensk Natoansökan och detta då redan på måndag.

Sverige och Finland tar nu snabba och samordnade steg kring detta historiska beslut. Finlands president Sauli Niinstö meddelade via ett pressmeddelande vid kl 9 tiden idag att Finland ”utan dröjsmå” ska skicka in en Nato-ansökan

Socialdemokraterna håller ett sista digitalt medlemsmöte om Nato-frågan senare idag. Tidigare medlemsmöten har kritiserat för att ha satt munkavel på de som är Nato-kritiska, vilket Svenska Morgonbladet rapporterade om igår.

Nu på Söndag kommer socialdemokraternas partistyrelse har ett extrainkallat styrelsemöte och på måndag kommer regeringen kallas in på möte med kort varsel. De är högst troligt att även Sverige förbereder en Nato-ansökan i all hast, rapporterar Expressen.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson besökte Magdalena Andersson på Harpsund under gårdagen och de båda skrev på en ”deklaration om solidaritet” länderna emellan som troligtvis är ett sätt att trygga svensk opinion inför en Nato-process. Storbritannien är just nu ordförandeland i Nato. Fria Tider uppmärksammade dock igår att solidaritetsförklaringen till stor del består utav väldigt vaga formuleringar och få, om inga, konkreta hänvisningar till militärt stöd utifall Ryssland anfaller Sverige.

Idag besöker Boris Johnson Finland.