Prenumerera
Prenumerera
Av Jorchr - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42576789

Försvarsanställda och veteraner argumenterar för svensk alliansfrihet – skeptiska till Nato-medlemskap

Igår skrev Svenska Morgonbladet om hur de nystartade Partiet MoD driver frågan om Svenska alliansfrihet och motsätter sig ett Nato-medlemskap, ett medlemskap som av allt att döma kommer att bli av.

Idag skildrar SVT en krigsveteran som anser att alliansfriheten räddat hans liv under utlandsuppdrag.

– Jag vet massor av exempel där våra svenska soldater har haft nytta av att vara svensk, säger utlandsveteranen Mats Fogelmark till SVT:s Politikbyrån. Han menar att vår flagga kunde vara skillnaden mellan liv och död för våra soldater under utlandsuppdrag.

– Jag råkade ut för bilkapningar i Bosnien, och vid flera tillfällen så räddade den svenska flaggan mig. De snodde min utrustning men tittade på flaggan och sa ”Sverige, ut”. Även i Afghanistan fungerar svenska flaggan fortfarande, säger han till SVT.

Igår lyftes det även fram kritik om att socialdemokratin driver Nato-medlemskapet inom partiet genom att sätta munkavel på alla som är skeptiska. Omkring 1.800 partimedlemmar deltog i Socialdemokraternas digitala medlemsmöte om Nato häromdagen.  Inga kritiska synpunkt om vårt Nato-medlemskap släpptes dock fam. Detta berättar bland annat S-medlemmen Kent Vilhelmsson som närvarade på den digitala mötet för Expressen. S-debattören Göran Greider menar att hela debatten är ett ”teaterstycken” till Expressen.

Försvarsförbundet är ett fackförbund inom TCO som samlar försvarsanställda. Ove Hellgren är förbundets viceordförande och säger att han” alltid sett en styrka i vår alliansfrihet”, tidningen Arbetsvärlden. Han är kritisk till det höga tempot och det onyanserade klimated i den svenska debatten om medlemskap i Nato.

– Ja, man gör Nato till en valfråga. Jag anser att man nog går för snabbt fram. Vi vet inte om medlemskap är rätt väg eller hur länge kriget kommer att pågå och vad som händer sedan, säger Ove Hellgren till tidningen Arbetsvärlden.

Han säger också att:

– Jag har alltid sett en styrka med att vi är neutrala och att vi tänker självständigt i vårt land.

Även det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige har varit tydliga med att de vill verka för fortsatt svensk alliansfrihet.

Partiledaren Gustav Kasselstrand skrev den 25 april ett tydligt inlägg på Facebook kring Nato-frågan som blivit allt hetare under våren.

”Våra politiker är på god väg att skrota alliansfriheten, som lett till att Sverige har världens längsta period av fred. Trots att det är det största säkerhetspolitiska beslut vi fattat på generationer sker det helt utan offentlig debatt.”

Han avslutar inlägget med att skriva ” En Nato-anslutning är livsfarlig. Ja till svenskt oberoende mot både Ryssland och USA!”