Prenumerera
Prenumerera
By Frankie Fouganthin - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35886056

Peter Hultqvist (S) ger in för Nato-medlemskap – Partiet MoD driver manifestationer för alliansfrihet

Nato-frågan blir är en allt aktuellare sådan. Det är högst tänkbart att det svenska Nato-medlemskapet hamnar än mer på tapeten under valrörelsen. Frågan är känslig och har exempelvis vänt upp och ner på socialdemokraternas prioriteringar. Peter Hultqvist hamnade härom vecka i rampljuset.

Sveriges försvarsminister, Peter Hultqvist, sa i höstas att så länge han satt i regeringen kommer Natomedlemskap inte var aktuellt. På värnpliktskonferensen för några veckor sedan fick ha öppet frågan om han nu skulle avgå ifrån regeringen som nu allt tydligare driver på om just detta.

Men Hultqvist har idag definitivt gjort en helomvändning i frågan och har inte flaggat för att avgå som minister. ”Nordens gemensamma försvarsförmåga skulle stärkas om Sverige och Finland väljer att gå med i Nato och länderna få en gemensam försvarsplanering inom Natos ram”, sade han till SR idag.

Partiet MoD är ett nystartat parti som dock vågar ifrågasätt den allt mer Nato-positiva linje som växer fram bland de etablerad partierna.

I slutet av april genomförde partiet en digital omröstning  bland deras medlemmar om just Nato-frågan där en kraftig majoritet röstade mot en svensk medlemsansökan till försvarsalliansen.

I ett pressmeddelande till Svenska Morgonbladet säger partiledningen att ”Vi säger Nej till Nato, och tar nu ett offentligt ställningstagande mot Svenskt Nato-medlemskap & för fred och neutralitet.”

Partiet Mod står bakom manifestationerna i Göteborg som hålls på onsdagar i protest mot en svensk Nato-ansökan och för fortsatt svensk alliansfrihet. Manifestationerna hålls varje onsdag mellan kl 17-20.

manifestationsmaterialet förmedlar partiet budskapet om att i länder som Libyen, Irak och Afghanistan, där Nato gått in, har bara konflikterna fortsatt och dödande av människor varit omfattande.

”Manifestera för fred. Och bli medlem i MoD för att stödja vårt fredsarbete!”, skrev MoD:s partiledare Andreas Sidkvist (artikelbild) på sin facebooksida den 4 maj, när han gör reklam för manifestationerna.

MoD står således upp emot etablissemangets allt mer Nato-vänliga hållning medan den tidigare Nato-skeptikern Hultqvist bara hänvisar till ”partiets uppfattning”.

– Jag har ingen som helst anledning att avgå och sedan är det så här att det är statsministern som bestämmer hur regeringen ser ut, jag hävdar partiets uppfattning och partiets linje, säger Peter Hultqvist till Aktuellt i Politiken.