Prenumerera
Prenumerera
By Festival of Faiths - https://www.flickr.com/photos/festoffaiths/8679841561/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=113305735

Tvingande lagstiftning om könskvotering på väg ifrån EU

Könskvotering i bolagsstyrelser har varit en låst politisk fråga i EU:s ministerråd sedan 10 år tillbaka. Majoriteten har varit emot.

Tyskland var länge skeptiska mot detta men har nu ändrat sig vilket gör att lagen kan bli verklighet då en majoritet för lagstiftad könskvotering i bolagstyrelser nu finns i ministerrådet. Sveriges riksdagsmajoritet är dock emot detta.

EU:s arbetsmarknadsministrar kommer att mötas på måndag och då finns det inget mer som hindrar. Sveriges regering är positiva till lagstiftningen. Men riksdagen har en majoritet av oppositionspartier som är emot. Sveriges Eu nämnde träffade i fredags. Den vill att regeringen röstar nej till måndag.

Förslaget har legat på bordet sedan 2012 och målet med lagstiftningen är att 40 procent av personerna i bolagsstyrelsen ska vara kvinnor.

Sverige åker då på en tvingande lagstiftning som riksdagen inte vill, enligt Europaportalen.

– Utöver Sverige är det endast Polen och Slovakien som väntas rösta nej till förslaget. Det är pinsamt. Jag beklagar det, men regeringen är bunden av EU-nämndens beslut och vi kommer att följa det, säger han i en skriftlig kommentar till Europaportalen.

Här om året röt Wallenbergssfären ifrån mot EU:s ambition att lagstifta kring könsbalansen i bolagsstyrelser, vilket Svenska Morgonbladet skrev om.