Prenumerera
Prenumerera
© Jeff Ahl

AfS-toppen Jeff Ahl vill se Nordiska försvarssamarbeten – ”Nej, vi ska inte gå med i NATO”

Få kan ha undgått den militära konflikten som pågår mellan Ryssland och Ukraina. Flera politiska företrädare, däribland Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, påpekar ännu en gång att Sverige borde gå med i Nato för att stärka vår försvarspolitiska förmåga. Även Sverigedemokraterna förespråkar sedan ett par år tillbaka ett svenskt Nato-medlemskap.

Både Magdalena Andersson och Peter Hultqvist har denna vecka talat om förstärkt försvarssamarbete med andra västmakter, och därmed insinuerar de att Sveriges NATO-samverkan kan komma att förstärkas. Men Magdalena Andersson påpekade ändå, under en presskonferens i veckan som varit, att Sveriges alliansfrihet varit avgörande för landets trygghet i det förflutna.

Alternativ för Sverige (AfS) är dock ett parti som ännu tydligare sätter en röd linje mot ett Nato-samarbete och vill försvara den svenska alliansfriheten. Partiets företrädare argumenterar hellre för ett nordiskt försvarssamarbete, tillsammans med länder vars kulturer liknar den svenska.

I partiprogrammet, på AfS hemsida, står det att de vill ”införa en nordisk försvarsallians”.

På sin twittersida poängterade AfS-toppen Jeff Ahl under gårdagen att ett Nato-samarbete inte är den rätta vägen för Sverige i denna situation.

”Nej, vi ska inte gå med i NATO”. Han skriver att Sverige istället ska ” rusta upp och signera ett försvarsförbund med Finland”.

Jeff menar att det är de borgerliga och den rödgröna som varit ”naiva” och låtit Sveriges krigsmakt förfalla. ”Hade det inte varit för er borgare och de rödgröna hade Sverige fortfarande haft en av Europas slagkraftigaste krigsmakter”, skriver han i inlägget.

Hans Twitterinlägg är en reaktion på Moderaten, tillika SvD:s tidigare ledarskribent, Sussana Silfversköilds twitterinlägg, där hon öppet argumenterar för svenskt Nato-medlemskap efter att Ukraina-Rysslandskonflikten blossat upp.

Svenska Morgonbladet intervjuade Jeff Ahl i början av 2021 och då ansåg han att Sverige behövde lämna EU och skapa ett Nordiskt försvarsförbund fritt från NATO och starkare nordiskt samarbete. Han bedömde att de nordiska ländernas sammantagna BNP kunda mätas med Rysslands, vilket skulle göra ett nordiskt block till en regional maktfaktor.

”Ryssland är en stormakt och läser man på sin historia så kommer alltid stormakter agera utifrån sina intressen”, sade han under den intervjun.

”Norden måste alltid förlita sig på sin egen styrka för att kontrollera sitt eget öde”, poängterade Jeff också vid den intervjun.