Prenumerera
Prenumerera
Av Amonemar - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=92211544

KD:s kommunalråd uppmanar till vaccinering – Trots egen vaccination -”haft det jättetufft” när hon smittades

Antivaxprofilen Nina Olofsson (Drakfors) kontaktade KD:s kommunalråd i Linköping, Denisé Cassel (KD), för att försöka förstå varför Cassel i egenskap av politiker skrev under debattartikel där hon aktivt uppmanade människor till att ta vaccin och att uppmana närstående och vänner att göra detsamma. Artikeln publicerades i Östgöta Correspondenten och är undertecknad av politiker ifrån Moderaterna till Vänsterpartiet.

Denisé Cassel har onekligen varit en vaccinivrare.

I januari 2022 gick hon ut med att nya praktikanter i kommunen kan behöva uppvisa vaccinationsintyg för att få genomför sin praktik. Det började gälla den 17 januari och berör nya praktikanter, enligt kommunens hemsida. Detta påverkar inte enbart praktikanter inom äldrevården men även praktikanter som ska möte medborgare i största allmänhet.

– Vår ambition för kommunens verksamheter är att alla ska känna sig trygga när de kommer till oss och slippa vara oroliga. Vi har också ett ansvar för medarbetarnas arbetsmiljö. Att införa vaccinationsbevis för praktikanter inom verksamheten innebär att vi får bättre möjlighet att riskbedöma och vidta åtgärder så att våra medarbetare och andra personer inte utsätts för covid-19-smitta, säger kommunalråd Denisé Cassel (KD) via hemsidan.

Nina ringde upp Denise häromdagen:

Och inleder samtalet med att ”För en tid sedan läste jag en debattartikel där du var som undertecknad – en gemensam uppmaning till alla östgötar att vaccinera sig…och att ni skrev där att man ska ta kollektivt ansvar för varandra för att hålla smittspridningen nere och att vaccinet är det mest effektiva sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller att dö i covid…prata med vänner eller familj som var ovaccinerade”.

Nina är själv ovaccinerad och berättar att det var ”som en förkylning” när hon fick covid, ”det var inte mycket värre än så”, och Nina undrar om Denise kan ”motivera mig till varför jag ska bli vaccinerad ”.

Denisé säger först att hon har ”all respekt” för att Nina är ovaccinerad. Men Nina vill förstå resonemanget bakom Denis offentliga uppmaning.

”Jag har ju haft covid, och har förmodligen antikroppar kanske till och med t-cells immunitet.” säger Nina dessutom.

Denisé medger att covid även smittar när någon tar vaccinet men berättar att ”jag har covid nu och jag är vaccinerad…jag har haft det jättetufft.”

”Kanske beror på att du tog vaccinet då om du hade det tufft, jag hade det inte tufft”, svarar Nina distinkt.

”Det vet jag ju inte…”, konstaterar då Denise. ”Det finns inget tvång i artikeln och det var inte tanken att det skulle läsa som tvång”, förklarar Denis också.

Denisé är född 1991 och är betydligt yngre än Nina som är 50 år och allting annat lika borde Cassels immunförsvar vara starkare. Nina driver den tesen under telefonsamtalet.

Nina reagerade dessutom starkt på Denisé uppmaning till att östgötar ska få vänner och bekanta till vaccination. Nina anser att Denisé då borde ha argument.

”Hur stor är risken att jag skulle dö i Covid?”, frågar Nina Olofsson. Denisé svarar med att ”det kan jag inte säga” och konstaterar lite osäkert att det finns yngre som varit överviktiga har gått bort i covid.

Nina menar att risken är 0,1 procent att dö av covid-viruset om personen i fråga är under 70 års ålder. Hon bedömer dessutom att risken därpå ”faller ju yngre du blir”.

Siffrorna som Olofsson hänvisar till är av allt att döma korrekta och bekräftas när vi läser om detta på Folkhälsomyndighetens hemsida. Där står det att risken att gå bort i covid är 0,1 procent om någon är under 70 år.

Nina förklarar att Stanford Universitet kommit fram till, i studie, att under 40 års ålder är det ”lika stor risk att dö i covid som i en säsongsinfluensa”. Kommunalrådet har svårt att komma med egna data och egna argument.

Denisé menar att artikeln ”uppmuntra personer att ta vaccinet” sig för att minska belastningen på vården i och med att vaccinerade inte blir lika påverkade av en covid-infektion.

”Men du är sjukare än mig”, blir Ninas direkta motargument.

KD:s kommunalråd hade ingen koll alls på hur många som drabbats av allvarliga biverkning, som ett resultat av dessa vaccin, när Nina undrade om Denisé kunde redogöra för det.

Denis jobbar med näringslivsfrågor i kommunen. Hälsa och sjukvård är såldes inte hennes specialområde.

Nina råder avslutningsvis Denisé Cassel att ”innan man skriver på en sådan här debattartikel så kanske man ska kolla lite statistik…jag tycker det är väldigt allvarligt att man inte vet om hur det ser ut och hur låg risk det är”.

Svenska Morgonbladet skrev om hur Nina Olofsson konfronterade en SD politiker i Dalarna som krävde vaccination för regionens vårdpersoner. Hon publicerade intervjun någon vecka innan den stora vaccinpass-kritiska demonstrationen som genomfördes på bland annat Sergels torg.