Prenumerera
Prenumerera
SD - syd sudan - IQ
© Sverigedemokraterna

SD utesluter Bertil Malmberg efter att ha hänvisat till forskning kring IQ-nivå

Bertil Malmberg är gruppledare för Sverigedemokrater i Trosa. Han har även uppdrag i regionen. Han blev känd för många i våras när han hänvisade till forskning och sa att människor ifrån södra Sudan har ett väldigt lågt IQ-genomsnitt, någonting Svenska Morgonbladet har rapporterat om.

Malmberg blev dömd för hets mot folkgrupp för dessa uttalanden som han gjord under ett regionfullmäktige mötet, trots att han har forskning som backar upp hans tes, skriver uppgifter till Aftonbladet. Han hänvisade till själva studierna under sitt anförande i fullmäktige.

Han dömdes i oktober för åsiktsbrottet.

Sverigedemokraten har haft ett medlemsärende på honom sedan uttalandet uppmärksammandes och partiet väljer nu att utesluta honom i och med den fällande domen. Partistyrelse kommer formellt att fatta beslut på måndag.

Bertil Malmberg har varit en plikttrogen sjöofficer i många år och har dessutom under en lång period föreläst om islam inom partiet. Vissa har kallat honom för Sverigedemokraternas ”islamexpert”, enligt Dagens Nyheter.