Prenumerera
Prenumerera
© Public Domain, Swedbank startade som en del av sparbanksrörelsen som gav uttryck för en bankverksamhet inom ramen för de cooperativa ekonomins principer, utan ägare med kunden i fokus.

Systemhaveri hos banker och betalsystem – kastar skuggor över visionen om kontantfritt samhälle

Det föreligger störningar hos ett flertal svenska banker och problem med kortbetalningar, uppger flera användare till SVT. Just Swedbank har stora bekymmer med även inloggning på deras internettjänster. Swishfunktioner har även påverkats. Sajten downdetector har tusentals rapporter om avvikelser från Swedbank, där Socialdemokraternas tidigare partiledare Göran Persson är styrelseordförande.

– Vi har konstaterat vad orsaken till störningarna är. Vi har ingen tidsangivelse i nuläget för när det kan vara löst, säger Unni Jerndal, presstalesperson på Swedbank till SVT under förmiddagen.

Även SEB har driftsstörningar i sina system och Nordeas app har strulat beträffande kortbetalningar.

Svenska Morgonbladet har skrivit artiklar som belyser problemen med det kontantfria samhället och just sådana här driftsstörningar i bank och betalningssystemet kastar skuggor över idén om att helt avskaffa kontanter. I ett kontantlöst samhälle skulle dessa systemhaverier innebära total nedstängning av daglig och livsnödvändig konsumtion. Attacker mot dessa digitala system kan på så vis bli ett sätt att paralysera landet och göra det svagt inför främmande makt.