Prenumerera
Prenumerera
Av News Øresund - https://www.flickr.com/photos/newsoresund/34943326844/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62438203 / By Frankie Fouganthin - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=110281048

LO och Åkesson vill se S/SD samverkan – kan skada Åkessons relation till Kristersson

På onsdag håller Socialdemokraterna sin partikongress i Göteborg. Partiledarvalet är givetvis eventets huvudnummer, även om utgången är spikad. Magdalena Andersson kommer att bli partiets nya ordförande.

LO närvarar givetvis och har flera krav på socialdemokratin. Det handlar givetvis om omställning, infrastruktur, jobb och välfärdsfrågor. Men även pensionerna är en brinnande fråga då förbunden har en hel del lågavlönade medlemmar utan privat pensionssparande.

Nyligen föreslog SSU att Socialdemokraterna borde göra gemensam sak Sverigedemokraterna i pensionsfrågan.  LO:s ordförande Susanna Gideonsson öppnar nu upp för en liknande lösning.

– Ibland har vi en konstig syn på politiken i Sverige. Vi måste väl ändå kunna bedriva politik utifrån vad vi vill i den politiska frågan – utan att begära gentjänster i några andra frågor sedan. I många andra länder kan man bilda majoriteter i frågor där man tycker lika, säger LO-basen till DN.

Här om dagen satt Jimmie Åkesson i den SD-kontrollerade alltmediakanalen, Riks, på youtube och föreslog samtal mellan SD och S. Han fick medhåll ifrån den socialistiska chefredaktören för det socialdemokratiska Folkbladet, Widar Andersson, som också var inbjuden till samma program.

Svenska Morgonbladet har tidigare rapporterat om de slitningar som finns mellan M och SD inför ett eventuellt regeringssamarbete. Dessa skiljelinjer kretsar huvudsakligen kring fördelningspolitiken där M mer representerar en socialekonomiskt stark väljarbas som vill se skattesänkningar medan SD till stor del består utav socioekonomiskt svaga väljare som vill sen en utbyggt välfärd.

Källor inom Moderaterna har till Svenska Morgonbladet uppgett att de inte vill se eftergifter med ökat skattetryck och offentliga utgifter om de ska samarbete med SD. De är mer öppna för striktare syn på invandring än en vänstervridning av den ekonomiska politiken. Även Ulf Kristersson har subtilt lyft fram detta problem i en del intervjuer de senaste åren.

Slitningen mellan M occh SD kan tillta om SD börjar föra dialog med Socialdemokratin.