Prenumerera
Prenumerera
By Johan Fredriksson, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22601349

SD kräver förhandling med M – Stress inom Sverigedemokraterna inför valet

För att Sverigedemokraterna ska rösta på Moderaternas budget i riksdagen nu i höst kommer SD kräva handgripliga förhandlingar kring de ekonomiska prioriteringarna. Därmed pressas Ulf Kristersson alltmer i regeringsfrågan och kring vilket underlag en tänkbar borgerlig regering ska bygga på. Han måste bestämma sig för vad han ska göra avkall på för att få med sig Sverigedemokraterna.

– Det är ett annat läge nu. Vi behöver vara delaktiga i framtagandet av ett motförslag, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt til Expressen.

SD kräver nu förhandling med alla de partier som ska utgöra stöd för Kristerssons i riksdagen. Där ingår även Liberalerna som mycket väl kan få ett landsdagsmötesbeslut emot den öppning som partiet nu har till Sverigedemokraterna, ett SD-vänligt beslut vid partirådet som bygger på att de inte direkt ska förhandla med SD.

Men Moderaterna och Sverigedemokraterna står långt ifrån varandra beträffande frågor som rör pensioner, a-kassa och socialförsäkringssystemet. SD har en väljarbas som de tagit ifrån bland annat LO, vilket gör att de förväntas driva en rödare politik i dessa frågor än vad Moderaternas näringslivsfokuserade väljarbas vill.

Expressen säger sig ha talat med interna källor inom Sverigedemokraterna som känner av en ”stress” inom partiet. SD:s partiledning börjar känna oroa om att väljarkåren överger dem om de ger bort sitt stöd i riksdagen till de borgerliga utan att kräva ytterligare trygghet åt sin väljarbas som är socialekonomiskt svagare än Moderaternas.

En svekdebatt kan skada SD och göra att väljarna söker sig till ett att annat nationalistparti.