Prenumerera
Prenumerera
By Magnus Aronson / IKON - http://www.mynewsdesk.com/se/svenska_kyrkan/images/biskop-antje-jackelen-233425, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44811456 / Bild på Kasselstrand © AFS

Stöd i kyrkomötet: Tvinga präster viga samkönade – Kasselstrand ”äktenskapet är mellan man och kvinna”

Vid kyrkomötet 2009 beslutade Svenska kyrkan att samkönade par skulle få gifta sig. Idag har enskilda präster rätt att säga nej till att viga samkönade utifrån en ”samvetsklausul” som gör att just denna präst får avstå. Denna klausul är emellertid omdiskuterad men har fram tills nu haft en majoritet i kyrkomötet bakom sig. Fria liberaler i Svenska Kyrkan (FISK) har varit för att slopa klausulen helt sedan länge. Nomineringsgrupper Borgligt alternativ, som bland annat består utav moderater, har nu bytt åsikt och ansluter sig till FISK i denna fråga, vilket gör att det nästan finns en majoritet i kyrkomötet för att genomföra denna liberalisering. Den stora frågan är om denna majoritet finns kvar efter valet.

Läronämnden och biskoparna sade nej till förslaget när Anna Ekström ifrån fisk motionerad för denna förändring 2017.

– Jag står fast och kommer driva det aktivt, säger hon till Kyrkans Tidning.

Som motvikt på denna liberaliseringstrend står årets nationalistutmanare i kyrkovalet, Alternativ för Sverige.

I partiets valmanifest står det att: ”Enligt Bibeln är äktenskapet Guds förbund mellan man och kvinna. Alla andra konstellationer innebär per definition att det inte är ett äktenskap, utan en modern konstruktion ämnad att göra våld på flertusenåriga traditioner och underminera kärnfamiljens status.”

På sin facebooksida tryckte partiledare Gustav Kasselstrand lite extra på just denna fråga under gårdagen.

”En viktig skillnad mellan SD och AfS i höstens kyrkoval! Sverigedemokraterna är för homovigslar i kyrkan. AfS anser att äktenskapet är mellan man och kvinna!”

I en intervju i Svenska Morgonbladet har Kasselstrand förklarat hur avgörande heteronorm och barnafödande är för den Svenska kulturens samt traditionens överlevnad och markerat att kyrkan måste göra allt för att försvara denna norm.