Prenumerera
Prenumerera
© Tomislav Stjepic

Talibanerna tar på sig bombdåd i Kabul – Risk att fler Afghaner söker sig till Sverige

Igår rapporterade Svenska Morgonbladet om Talibanerna anfall mot Afghanistans näst största flygplats i staden Kandahar. Vi skildrade även hur politiska aktörer i landet till BBC påstod att risken är stor att flera städer faller till Talibanerna.

Under sen kvällen igår rapporterade världsmedia om en explosion nära regeringskvarter i landets huvudstad Kabul dödat och skadat ett stort antal civila. Under dagen har Talibanerna tagit på sig just detta självmordsattentat, enligt Wall Street Journal.

Svenska Afghanistankommittés generalsekreterare Andreas Stefansson kommenterar situationen i kvällens nyhetssändning i SVT.

– Det stora misslyckandet är militärt och politiskt. Man trodde man kunde vinna kriget på slagfältet, men har ganska sent vaknat upp till att man behöver satsa mycket mer politiskt och diplomatiskt, säger Anders Stefansson.

Tidigare under veckan kommenterade Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik den förvärrade situationen i Afghanistan och att det kan leda till att fler söker sig till Sverige.

– Det vi främst ser framför oss är antingen ett övertagande av talibanerna eller ett mångfacetterat inbördeskrig, säger Mikael Ribbenvik till DN.