Prenumerera
Prenumerera

Talibanerna anfaller Afghanistans närst största flygplats – islamisterna på återintåg

Afghanistans näst största flygplats i staden Kandahar har anfallits av raketer ifrån Talibanerna som försöker återta sitt tidigare starka fäste. Enligt Talibanernas talesman Zahihullah Mujahid har flygplatsen använts för att initiera anfall mot dem, enligt Russia Today.  

Två projektiler slog ner på landningsfältet på Ahmad Shab Babas internationella flygplats enligt flygplatschefen Massoud Pashtun till AFP. Samtliga flyg har ställts in men verksamheten är tänkt att återgå till det normala under dagen.

Kandahar är av särskild symbolisk betydelse för talibanerna då deras rörelse föddes här 1994, efter att Sovjetunionen föll och inte längre kunde kväsa de islamska yttringarna via sin ockupation av landet.

Till BBC sade parlamentsledamoten i Afghanistan, Gul Ahmad Kamin, som är ifrån Kandahar, att risken är stor att staden Kandahar faller tillbaka till islamisterna. Därpå bedömer han att Talibanerna utifrån denna position kan återerövra allt fler regioner i landet.

Islamistgruppen anfaller dessutom andra regionala huvudstäder i landet södra delar.