Prenumerera
Prenumerera
Kärnvapen - upprustning - Storbritannien
By Photo: LA(phot) Mez Merrill/MOD, OGL v1.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26872485

Storbritannien utökar sitt kärnvapenprogram med 44 procent – begränsar omvärldens insyn – stärker sin styrka att skydda

Svenska Morgonbladet rapporterade i januari om hur Storbritannien rustar upp sin kärnvapenarsenal via kärnvapenprogrammet ”Trident”. Det är via landets u-båtsflotta som kärnvapensystemet hanteras. Denna ubåtsflotta är under expansion.

Storbritanniens kärnvapenbärande ubåtar är en av världens hemligast stridsvapen. De färdas långa sträckor i havens djup och har lång uthållighet under vattenytan. Det enda omvärlden vet är att minst en av dem ständigt finns till havs. Deras slagförmåga är enorm medan missilerna har en räckvidd på 12 000 mil.

Den brittiska regeringen har aldrig offentliggjort vad som finns i deras kärnvapenlager. 2010 gav britterna besked om att de skulle rustas ner men har de senaste åren bytt taktik. Storbritannien vill nu utöka antalet kärnvapenstridsspetsar med 44 procent – från 180 till 260 redan till mitten av detta decennium, uppger Hans Kristensen, som är en av världen ledande experter på Natoländers kärnvapenkapacitet, till SVT.

– Det är en besvikelse att se Storbritannien överge policyn om en minskning av kärnvapen som de har haft under de senaste 30 åren. De minskar också insynen i sin kärnvapenarsenal, säger Hans Kristensen.

Enligt Storbritanniens nya policy vill de ha möjlighet att använda kärnvapen mot icke kärnvapenägande stater då de misstänker att andra former av massförstörelsevapen kan finnas på många håll runtom i världen.

Storbritanniens kärnvapenssystem är trots allt framtaget för att avskräcka ifrån ett anfall ifrån främmande makt och landets förhoppning är att inte behöva använda sin kärnvapenarsenal.

Tridensystemet

Tridentsystemet är som nämnt Storbritannien kärnvapenprogram, för utveckling, produktion och användning av kärnvapen – programmet växte sakteligen fram under efterkrigstiden.

Det brittiska kärnvapenprogrammet verkställs av landets ubåtsflotta. Den ubåtsklass som idag i regel är den operativa enheten för Tridentprogrammet är Vanguard-klassens som introducerades 1994.

Vanguard - kärnvapen - utrikes - Storbritannien

HMS Vanguard utanför marinbasen Clyde i Skottland.                                                        By Photo: LA(phot) Mez Merrill/MOD, OGL v1.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26872485

Vanguard-klassens ubåtar kan husera 16 kärnvapenmissiler på en och samma ubåtsenhet. Britterna har kapacitet att sända ut 3 – 4 av dessa ubåtar på samma gång. Missilerna som de bär har en räckvidd på 12 000 km vilket gör att en ubåt kan avfyra mot Ryssland, Kina eller USA utan att stridsenheten avreser ifrån säkra brittiska farvatten.

Den enda person som kan godkänna ett kärnvapenanfall ifrån brittiska ubåtar är Storbritanniens premiärminister.