Prenumerera
Prenumerera
@ Finansindpektionen

Banker ska få se alla dina skulder

Finansinspektionen vill ge banker befogenhet att se svenskarna samtliga tillgångar enligt FI:s nyaste konsumentskyddsrapport.

Här om veckan rapporterade Svenska Morgonbladet om att Sveriges regering snaraste möjligt vill kartlägga svenskarnas skulder och tillgångar för att skapa en hållbarare ekonomi i framtiden. Detta hör givetvis samman med finansinspektionens utspel.

Finansinspektionen uppmanar regeringen att tillsätta en utredning som ska möjliggöra regelverk som i framtiden ger banker ”helhetsbild” av befintliga kunders skuldsättning.

”Utredningen bör även överväga om vissa inkassoskulder ska ingå i den information som kreditgivarna kan ta del av. Då blir kreditprövningarna bättre”, skriver Finansinspektionen på sin webbplats.

Kreditupplysningsjätten UC ser på positivt på detta.

”Det är positivt att Finansinspektionen fokuserar på osund kreditgivning i årets rapport. Det finns tyvärr flera ansvarslösa långivare som tar skyhöga räntor och ger lån även till personer som har hög risk att inte kunna betala tillbaka”, säger Gabriella Göransson, kreditinformationschef på UC, i ett pressmeddelande.