Prenumerera
Prenumerera
restriktioner-corona-restaurang
© Svenska Morgonbladet

Regeringen kan tänkas stänga ner delar av Sverige – Besöksnäringen skeptiska

Regeringen har utan riksdagens godkännande givit folkhälsomyndigheten befogenhet att nationellt och lokal stänga krogar, barer, restauranger och kaféer. Maxantalet besökare i bland annat affärer kommer sänkas. Allt detta sker för att regeringen tror att det finns risk för en tredje coronavåg. Regeringen Löfven säger sig nu vara bredd att stänga ner delar av Sverige, rapporterar SvD ifrån regeringens presskonferens idag.

 

Från och med första mars förväntas alla serveringsställen, oberoende om alkohol serveras eller inte, stänga vid 20.30.

– Läget är allvarligt i Sverige. Vi har en hög smittspridning och den fortsätter öka, säger Stefan Löfven enligt SvD.

Statsminister är orolig för trängsel och beredd att vidta åtgärder för att beivra sådan. Löfven utesluter inte att verksamheter kan komma att stängas ner för att förhindra smittspridningen.

Socialminister Lena Hallengren deltog också på en presskonferens med Löfven idag och sade enligt SvD att:

– Oavsett vad du gör på sportlovet, träffa bara era närmsta och undvik nya kontakter.

Regeringen poängterar dock att skolor ska vara öppna i så stor utsträckning som möjligt. Men Svenska Morgonbladet rapporterade igår om att flera regioner uppmanar till fjärr – och distansundervisning från och med sportlovet.

Utbildningsminister Anna Ekström säger, enligt SvD, att ”Regeringen har strävat efter att skolorna ska kunna hålla öppet i så hög grad som möjligt. Men om det behövs tveka vi inte att stänga skolor. Men skolorna ska vara det sista vi stänger och det första vi öppnar.””

Hon fäster stor vikt vid att den skolverksamhet som bedrivs på plats måste göra allt i sin makt för att undvika trängsel.

Folkhälsomyndighetens Johan Carlson säger att smittminskningen som tidigare uppvisats nu är borta och konstaterar att folk är ”mindre följsamma” till restriktionerna.

”I första hand måste alla följa dem noggrannare”, säger Carlson, på presskonferensen som SvD bevakade.

Besöksnäringens aktörer känner dock oro kring regeringens agerande.

”Vi har den största respekt för att vi ska förhindra smittspridning, men jag är väldigt oroad för jobben och företagen när restriktionerna skärps ytterligare”, säger Jonas Siljhammar som är VD för branschorganisationen Visitas, till SVT.

Jonas eftersöker mer stödåtgärder ifrån regeringens håll. Enligt honom blöder exempelvis restaurangsektorn kraftigt och han tycker det är märkligt att politikerna med glädje presentera nya restriktioner utan att på samma presskonferens presentera de näringslivsstöd som borde medfölja.