Prenumerera
Prenumerera
Screenshot Youtube

Åklagaren överklagar den friande domen mot Estoniajournalisterna

Åklagaren i fallet mot Estoniajournalisten, Henrik Evertsson och undervattensexperten Linus Andersson, överklagar nu domen.

För drygt två veckor sedan fastställde Göteborgs tingsrätt den friande domen i målet med motiveringen att skeppet de seglade på var tyskflaggat och agerade på internationellt farvatten, som Svenska Morgonbladet rapporterade. Därmed var det en tysk expedition som inte står under den gravfridsförordning som vilar över M/S Estonia, även om journalisterna är Svenska medborgare.

Efter lite betänketid har nu åklagaren Helen Gestrin valt att överklaga domen.

– Till skillnad från tingsrätten så anser jag att Estonialagen är tillämplig i detta fall, oavsett om de åtalade personerna befunnit sig ombord på en svensk eller tysk båt. Lagen står inte i strid med folkrätten utan kan tillämpas mot svenskarna som fanns ombord, säger hon i ett pressmeddelande idag på åklagarmyndighetens hemsida.

De två svenskarna ingick i ett filmteam som arbetade med en dokumentär om Estonia. I september 2019 sänkte de ner en dykrobot för att filma vid Estonia. De dokumentärfilmande journalisterna upptäckte då ett hål på fartygets skrov som ingen tidigare observerat. Hålet kan säga eftervärlden en hel del om varför fartyget förliste den 28 september 1994.