Prenumerera
Prenumerera
Av Frankie Fouganthin - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=89297849

Under 2020 – Anders Tegnell delade inte politikernas coronaoro

Under hösten 2020 frågade tidningen Chef Sveriges statsepidemilog Anders Tegnell om han skulle testa sig för covid-19. Han sa att han inte skulle det. Han markerade dessutom att han inte heller var särskilt rädd för viruset.

– Nej, för jag har varit på ställen som är så mycket värre, som under Ebola-epidemin 1995. Jag litar också mycket på den kunskap som går att läsa sig till. Det är mycket farligare att gå över ett övergångsställe i stan, var hans exakta ord till tidningen.

Expressen kontaktar därpå Folkhälsomyndigheten för en kommentar om hur de skulle tolka Tegnells uttalande i tidningen Chef.

Folkhälsomyndighetens presstalesperson, Henrik Josephssons kommenterar Tegnells uttalande till Expressen och menar att uttalandet ska tolkas som att Tegnell bedömde risken som större att utsättas för olycka i trafiken än att bli allvarligt sjuk i corona.

För några veckor sedan kunde Svenska Morgonbladet rapportera om en mailkorrespondens mellan Britt Åkerlind som är chef över smittskyddsfunktioner i Rigion Östergötland och Anders Tegnell. I kommunikén finns det formuleringar som tyder på att både Åkerlind och Tegnell delar coronaskeptikernas hållning om att viruset är av en mindre allvarlig grad.

Till tidningen Chef konstaterade även Anders Tegnell att arbetsplatser borde hållas öppna och densamme ansåg inte heller att vi i Sverige skulle ha för mycket panik över alla de larmrapporter som världsmedia kom med gällande smittläget.

En av de första uttalandena som Tegnell gjorde om coronaviruset kom januari i förra året. Sveriges statsepidemilog sade då till SVT att ”det är fortfarande ganska tidigt i epidemin, men av den information vi fått hittills verkar det inte ge lika många dödsfall som sars eller mers. Visst är det personer som dör, men i jämförelse med antalet exponerade är det förhållandevis få, om man jämför med sars och mers. Dessutom verkar de som har dött hittills redan ha varit väldigt sjuka”.