Prenumerera
Prenumerera
© Roger Ranta

Polisen initierade bråk med restriktionskritiska demonstranter

En alltjämt höstliknande väderlek rådde i lördags när en rejäl skara människor samlades vid Mariatorget i Stockholm för att demonstrera. Enligt regeringen råder det förbud att samlas mer än 8 personer åt gången vid allmänna tillställningar. Demonstranterna delade inte makthavarnas åsikt och valde att visa civilkurage, som de gjort ett flertal helger, på olika ställen i den kungliga huvudstaden, däribland på Mynttorget.

© Roger Ranta

Protesterna var i mångt och mycket riktade mot det demonstrationsförbud som ordningsmakten verkställer med den påstådda coronasmittan som orsak. Flertalet av protestdeltagarna bedömer att den så kallade pandemin är kraftigt överdriven och att vaccinet som tagits fram på drygt ett halvår i sig kan utgöra en fara för liv och hälsa.

Senaste i förra vecka påbörjades vaccination i Storbritannien och Svenska Morgonbladet kunde rapportera att inom någon dag fick exempelvis allergiker allvarliga rektioner utav injektionen. Därutöver har bland annat studier ifrån Israel påvisat att vaccinet kraftigt sänker den reproduktiva förmågan, hos män såsom kvinnor.

Arrangemanget började

Vid 12-slaget inleddes manifestationen invid och runtom torget. Tonläge blev skarp men likväl fredligt och en kvinna började tala, via en megafon om hur ovetenskaplig statsmaktens hållning kring corona var.

Demonstranten Evelyn © Svenska Morgonbladetstatsmaktens hållning kring corona var.

 

Området fylldes av beslutsamma demonstranter med plakat som framförde budskap såsom, ”Nej till hårda restriktioner” och ”MEDIA ÄR VIRUSET”. Vid skylten, Media är viruset, möter vi Evelyn, vars efternamn hålls hemligt. Vi fick möjlighet att höra anledningen till varför hon valt att avsluta sig till demonstrationen. Evelyn menar att restriktioner på max 50 personer hade varit tillräckligt och tror dessutom att virussmittan till stor del är fiktig. Hon känner olust för vaccinet som hon anser har tagits fram för fort. Evelyn berättar därpå om hur media försöker mörka alla avvikelser som vaccinstudierna uppvisar runtom i världen.

Svenska Morgonbladet möter dessutom internettdebattören Lena Leusch på plats. Hon står invid torgets fontängrupp, Tors Fiske, och ser ut över torget medan polisen gav sig på demonstranterna med allt våldsammare metoder.

För oss på Svenska Morgonbladet berättar Lena att hon och flera likasinnade driver vaccinkritiska sidor på nätet vars medlemmar söker bredare insikt och kritisk granskning av hela situationen kring vaccination och sjukdomar.

Lena själv ser hela krisen/pandemin som uppdiktad av eliten i maktens korridorer, med hjälp av media och politiker, för att få mer kontroll över befolkningen. De rådande restriktionerna är, menar hon, ett ”allvarligt hot mot det svenska folkets frihet som redan är nedtryckta.” Hon lockar till sig meddemonstranter som tillsammans med henne problematiserar tvångsvaccination och restriktioner.

Dessa frågor är viktiga att ventilera då Sveriges regeringsforms huvudskydd mot kroppsingripanden har ett undantag i lagrummets andra kapitel. En av huvudundantagen är ”folkhälsa”. Därför bedömer juridiktjänsten lawline.se att Sveriges riksdags kan genomföra tvångsvaccination om folkhälsan anses vara hotad.

Polisens agerande

Polisen hade varit samlade vid torget i god tid före det hela drog igång. Till media meddelade de att massan skulle skingras efter att demonstrationen satte igång. Polisen riktade huvudsakligen in sig på demonstranter med plakat för att verkligen fastställa att de var kopplad till arrangemanget. Demonstranterna protesterade givetvis mot dessa gripande, i synnerhet gripandet av en äldre kvinna. Polisen hänvisade samtliga klagoyttranden till JO.

Det gick så pass långt att polisen började jaga en manlig demonstrant som försökte fly till fots. Polisen kör efter honom i full fart längst innerstans trånga gator under julruschen, en situation som allt för lätt hade kunnat sluta i en olycka. Den flyende mannan greps av 3 poliser en bit ifrån Mariatorget. Under gripande skadades en polisman lätt i ögat.

När den flyende mannan gripits © Svenska Morgonbladet