Prenumerera
Prenumerera
CC BY-SA 3.0 Johan Fredriksson. Annika Hirvonen Falk är Miljöpartiets gruppledare i riksdagen och en av toppkandidaterna för att efterträda Isabella Lövin som språkrör.

Miljöpartiets framtida lederskap kan orsaka en regerinskris

Valet av nytt ledarskap inom miljöpartiet kommer att ha avgörande påverkan på om de kan samarbeta med en socialdemokratisk regering som tvingas strama till migrationspolicyn eller om MP tvingas skapa en regeringskris i det läget.

Den 24 november 2015 var en ödesdag för samarbetet mellan socialdemokratin och miljöpartiet. Det var den dag när Stefan Löfven med hela handen pekade och sa att den svenska migrationspolitiken behöver läggas om. 2015 års asylkris visade hur sårbar får liberala migrationshållning kunde vara för oss som nation.

Till bland annat di.se vittnat flera tunga MP-företrädare att ledarvalen inom partiet kommer vara avgörande för om regeringen kan överleva eller om MP ska gå sin egen väg. Partiet har onekligen drabbats av en svag opinionstrend sedan 2015 och det är fullt tänkbart att deras medlemmar vill se en ledare som profilerar sig mera än att vara ett bihang till socialdemokratin.

Di.se skriver dessutom att migrationsfrågan fortfarande är otroligt viktig i partiet och att regeringsmakten inte anses lika central som när partiet kompromissade med socialdemokratin 2015. MP fick 3,6 % av väljarstödet i augustis Sifo-undersökning och denna siffra borde onekligen skapa vilja till mer egenprofilering.

”Det handlar om vår överlevnad som parti. Vi måste skaffa oss en egen röst och återupprätta en egen linje”, säger en tung källa till di.se.

En av toppkandidaterna för att efterträda Lövin är den 31 åriga Annika Hirvonen Falk. Hon är idag partiets gruppledare i riksdagen och är en högst trolig kandidat för uppdraget. När expressen frågar henne om hon är beredd att lämna regeringen om dess migrationslinje i för stor utsträckning krockar med miljöpartiets partilinje, svarar hon:

– Ja, vi var beredda att göra det.