
Organiserad brottslighet ökar kraftigt i EU – infiltrerar institutioner
En ny rapport från Europol målar upp en mörk bild av den organiserade brottsligheten inom EU. Enligt rapporten, som presenterades vid ett möte i Haag, har den kriminella verksamheten inom unionen ökat kraftigt och infiltrerar både ekonomi och institutioner.
Catherine de Bolle, Europols högsta chef, beskriver rapporten som ett allvarligt varningsmeddelande. ”Den organiserade brottsligheten minskar inte – den ökar”, säger hon enligt Dagens Juridik. De Bolle menar att de kriminella nätverken inte bara står bakom våldsbrott och droghandel utan även påverkar ekonomin och det politiska systemet i flera EU-länder.
När vi på Svenska Morgonbladet läser rapporten är vår bedömning att den visar på hur den organiserade brottsligheten har blivit ett allvarligt hot mot hela samhället, där allt fler kriminella nätverk lyckas ta sig in i centrala samhällsfunktioner. Flera av våra artiklar genom åren har beskrivit hur tjänstemän eller advokater syltat in sig i de kriminella gängen, oftast kvinnor som skaffat sig kriminella pojkvänner, såsom den kvinnliga advokaten i Gävle härom året.
För fyra år sedan konstaterade Europol att 40 procent av de kriminella nätverken i EU var involverade i droghandel, att cirka 60 procent använde våld och att korruption var en utbredd del av verksamheten. Enligt den nya rapporten har läget förvärrats betydligt sedan dess.
Utvecklingen pekar på att fler länder inom EU, inklusive Sverige, kan komma att påverkas i allt högre grad av organiserad brottslighet. Frågan är nu om de resurser och åtgärder som krävs kommer att sättas in i tid för att vända utvecklingen och om länderna vill förebygga dessa problem genom att inte importera mer socioekonomiska problem från tredje världen.