Prenumerera
Prenumerera

Peru klassar transpersoner som psykiskt sjuka

Peru har officiellt klassar transpersoner, ”icke-binära”, ”fetischistisk transvestism, och ”andra könsidentitetsstörningar” som psykiskt sjuka. Förslaget godkändes av landets president Dina Boluarte under föregående vecka.

Den peruanska hälsoministern följde upp beslutet och förklarade att syftet är att ”garantera full täckning av uppmärksamhet för mental ohälsa”.HBTQ-aktivister i landet kämpar nu mot regeringens beslut. Jheinser Pacaya, chef för HTBQ-organisationen OutFest Peru, säger i ett uttalande att 100 år efter att ha avkriminaliserat homosexualitet har regeringen ”inget bättre för dig än att inkludera transpersoner i kategorin av mentala sjukdomar”.

Världshälsoorganisationen tog bort könsdysfori från den globala manualen över diagnoser 2019. Den amerikanska femte upplagan av diagnosmanualen, DSM-5, klassar dock fortfarande könsdysfori som en diagnos.