Prenumerera
Prenumerera
© Polisen Bild: Lars Hedelin

Rikspolischefen misstänkt för vållande till annans död

Rikspolischef Anders Thornberg misstänks för vållande till annans död i samband med skandalen om polischef Mats Löfving och den före detta underrättelsechefen Linda Staaf, vilken ledde till att Löfving tog livet av sig.

I februari 2023 hittades Mats Löfving död i sitt hem efter att ha tagit sitt eget liv. Självmordet inträffade i samband med en presskonferens under vilken han kritiserats hårt. Löfving misstänktes nämligen för jäv efter att ha tillsatt sin dåvarande älskarinna Linda Staaf som underrättelsechef på Nationella operativa avdelningen samt efter att ha höjt hennes lön.

Rikspolischef Anders Thornberg krävde genast att en utredning skulle inledas – och det gjorde den. Under utredaren Runar Vikstens presskonferens kritiserades han hårt och samma dag tog Mats Löfving sitt liv.Nu misstänks Thornberg för vållande till annans död efter att Arbetsmiljöverket lämnat in en åtalsanmälan till Polismyndigheten med misstankar om arbetsmiljöbrott. De menar att det inte vidtogs tillräckliga åtgärder för att stötta Löfving i den utsatta position som han befann sig i.

Nekar till brott

”Jag förnekar brott. Jag har inte varit oaktsam. Mats Löfvings död har varken varit oförutsägbar eller orsakats av mig”, säger Anders Thornberg i ett pressmeddelande som han själv signerat.