Prenumerera
Prenumerera
President Joe Biden poses for his official portrait Wednesday, March 3, 2021, in the Library of the White House. (Official White House Photo by Adam Schultz)

Netanyahu efter USA:s pausade vapenleveranser: ”Kommer slåss med naglarna”

Israel uppger att de kommer att fortsätta operationen i Gaza trots att USA, som är deras största leverantör av vapen och ammunition, pausar vapenleveranser till landet.

I syfte att hindra Israels invasion av Rafah beslutade Washington att de ska pausa vapenleveranser till Israel.

USA skänker vanligtvis motsvarande 40 miljarder kronor i militärt bistånd till Israel. Detta gör dem till Israels största leverantör av vapen och ammunition.

Beslutet kommer kort efter att den amerikanska kongressen antog ett förslag om att skicka ytterligare 145 miljarder kronor i militärt stöd i april.

”Vi kommer inte att tillhandahålla vapen och artillerigranater som används och har använts. Dessa bomber har dödat civila palestinier i Gaza”, säger USA:s president Joe Biden i en intervju med CNN.Biden lyfter även att amerikanska vapen använts för att döda civila i Gaza.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger dock att bakslaget inte kommer att stoppa deras fortsatta militära planer.

”Om så krävs så kommer vi att stå ensamma. Jag har sagt att om det behövs kommer vi att slåss med naglarna”, säger han enligt BBC News och fortsätter:

”I frihetskriget för 76 år sedan var vi de få mot de många. Vi hade inga vapen. Det fanns ett vapenembargo mot Israel, men tack vare stor andestyrka, hjältemod och enighet vann vi.”

I torsdags uppgav FN att minst 80 000 personer flytt från Rafah sedan dess att Israels operation i området eskalerade i måndags.