Prenumerera
Prenumerera

Ryska journalister gripna för samarbete med Navalnyj

Två ryska journalister vid namn Konstantin Gabov och Sergey Karelin uppges vara gripna. Männen anklagas för extremism i samband med att de arbetat för en stiftelse grundats av den numera avlidne journalisten Aleksej Navalnyj, rapporterar flertalet amerikanska medier.

Enligt The Guardian nekar männen till brott men sitter häktade i Ryssland i väntan på en utredning.Om rätten slår fast att journalisterna deltagit i en ”extremistisk organisation” är straffet mellan två till sex års fängelse.

Sergey Karelin har tidigare arbetat för AP och den tyska tidningen Deutsche Welle. Konstantin Gabov har bland annat arbetat för Reuters.

De är inte de första journalisterna som grips för att de arbetat för Aleksej Navalnyj. Även reportern för Wall Street Journal Evan Gershkovich, 32, anklagas för spioneri och väntar på rättegång i Lefortovo-fängelset i Moskva.