Prenumerera
Prenumerera
By Holger.Ellgaard - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4876512

SVT låter terroristkopplade Expo utvärdera ”högerextrema”

Under onsdagen attackerades ett möte, organiserat av den terroristkopplade stiftelsen Expo, av fem maskerade män. För en vecka sedan genomfördes ett misstänkt brandattentat mot Svenskarnas hus i Skåne. Nu låter SVT Jonathan Leman, som själv arbetar som researcher på Expo, utvärdera högern.

I onsdags anordnade stiftelsen Expo ett möte i Gubbängen. Fem maskerade män attackerade manifestationen och en av måltavlorna i attacken var Mathias Wåg, grundare av det våldsbejakande nätverket AFA.

Efter attacken, som misstänks ha genomförts av män inom högern, intervjuar SVT Jonathan Leman, researcher på Expo. Enligt honom finns det omkring 50 män, varav många är födda på 2000-talet, som är organiserade i slagsmålsklubbar runtom i landet.

En av de grupper som syns i SVT:s reportage är White Boys Fight Club och i klippen syns män som bär tröjor med texten ”Drogfri ungdom”.

Den så kallade ”högerextrema miljön” är, enligt Expo, fragmenterad och liknar en subkultur, vilket gör den ”riskfylld”.Expos granskning möter inga kritiska frågor i den partiska intervjun med SVT. Detta trots att de är ett vänsterpolitiskt nätverk som förföljt högerprofiler i decennier.

Misstänkt attack mot högern får inte medieutrymme

Lördagen den 20 april, alltså mindre än en vecka innan attentatet i Gubbängen, stod en av det nationalistiska nätverket Det Fria Sveriges byggnader i lågor.

”Vi vet fortfarande inte vem som ligger bakom, men allt tyder på att det var en anlagd brand”, skriver de på sin hemsida.

Den misstänkta attacken har hittills bara uppmärksammats i alternativmedia.