Prenumerera
Prenumerera

Terrorattentatet i Moskva: 11 personer gripna av rysk underrättelsetjänst

Under fredagskvällen genomfördes en terrorattack inne i konserthuset i Moskva. Tungt beväpnade män tog sig in i byggnaden och öppnade eld. Minst 93 personer mördades och 115 vårdas på sjukhus, varav fem är barn, enligt ryska myndigheter.

Terroristorganisationen IS har tagit på sig attentatet. Enligt amerikanska medier uppger källor inom den lokala underrättelsetjänsten att det rör sig om IS Khorasan, eller IS-K, det vill säga en regional gren i Afghanistan och Pakistan.

Den statligt ägda nyhetssidan Tass beskriver hur en grupp oidentifierade män, beväpnade med automatgevär, gav sig in i lobbyn och därefter vidare in i konserthallen. Enligt ögonvittnen var det rockbandet Picnic som uppträdde vid tillfället.Kort efter att gärningsmännen öppnat eld exploderade även delar av byggnaden och brandkåren använde helikoptrar för att släcka branden.

Enligt tidningen Tass har rysk underrättelsetjänst frihetsberövat 11 personer, varav fyra uppges vara terrorister som deltog i attacken.

Det ryska arbetet med att identifiera gärningsmännen väntas fortsätta.