Prenumerera
Prenumerera
By Maurizio Pesce from Milan, Italia - Elon Musk, Tesla Factory, Fremont (CA, USA), CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38354348

Färre arbetare strejkar i Teslakonflikten

Anställda på svenska Tesla har strejkat sedan oktober 2023. Nu tyder dock siffror, enligt DN, på att endast en tredjedel av arbetarna deltar.

Medlingsinstitutets årsrapport visar att 1936 arbetsdagar gick förlorade till följd av fackförbundet IF metalls konflikt med svenska Tesla. Tiden motsvarar 44 heltidstjänster och kan jämföras med ett varslande av 130 bilmekaniker.– När vi gick ut i konflikt hade vi organiserat över hälften av arbetarna på Tesla och hoppades självklart att alla skulle delta. Men en del förstod nog inte att de faktiskt behövde lämna arbetsplatsen, och andra blev hårt trängda av Tesla. Det är mänskligt, men jävligt tråkigt, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Strejken inleddes den 27 oktober förra året i protest mot att Tesla vägrade teckna kollektivavtal. Nu tyder alltså siffror, enligt Dagens Nyheter, på att det bara är en tredjedel av arbetarna som fortfarande strejkar.

– Det är så klart en besvikelse, säger Marie Nilsson till tidningen.