Prenumerera
Prenumerera

SD säger nej till samarbete med ungerska Fidesz i EU

Sverigedemokraterna säger nej till den ungerske premiärministern Viktor Oráns parti som vill gå med i samma partigrupp som SD.

– Sverigedemokraterna har inget samarbete med Fidesz. Vi är inget systerparti, säger Aron Emilsson, SD:s utrikespolitiske talesperson och fortsätter:

– Vi deklarerade häromdagen att vi definitivt motsätter oss ett Fidesz-inträde i ECR-gruppen, uppger Aron Emilsson i riksdagens årliga utrikesdebatt.Fidesz har hittills inte velat godkänna Sveriges Natoansökan med hänvisning till att statsminister Ulf Kristersson (M) inte har velat besöka landet för ett möte med Orbán.

Bakgrunden till SD:s nej är emellertid att Fidezs vill att partiet går med i den nationalkonservativa ECR-gruppen efter EU-valet i sommar.

ECR-gruppen består sammanlagt av 68 ledamöter. Större delen av ledamöterna kommer ifrån det polska partiet Lag och Rättvisa och italienska Italiens bröder.

Nu vill alltså Fidesz, som för närvarande är gruppledare, öppna upp för ett deltagande i ECR. Detta sätter käppar i hjulet för ett eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna.