MoD:s partiledare Andreas Sidkvist om konflikten som föranledde Widdings avhopp
Elsa Widding valdes in i Sveriges riksdag som politiker i Sverigedemokraterna. Under våren 2023 lämnade hon partiet och blev således partilös. I slutet av januari 2023 gick hon med i Partiet MoD men lämnade efter bara elva dagar som medlem. Nu talar partiledaren Andreas Sidkvist ut om konflikterna som, enligt honom, föranledde Widdings avhopp.
”Efter bara några dagar stod det klart att jag inte hade gjort min hemläxan ordentligt vad gäller partiet. Jag har i dag därför valt att lämna MoD”, skriver Elsa Widding i ett pressmeddelande och fortsätter:
”För att på allvar kunna utmana riksdagspartierna tror jag att det krävs ett riktigt starkt och sammansvetsat gäng, en knivskarp målstyrning och ett starkt ledarskap. Dessutom krävs ekonomiska resurser för att kunna nå ut ordentligt.”
Elsa Widding ber även om ursäkt till de som gått med i partiet i samband med att hon gjorde det och påminner om att det går att få tillbaka medlemsavgiften inom 30 dagar.
I slutet av 2023 präglades Partiet MoD av interna konflikter – något som numera är löst men som partiledaren Andreas Sidkvist tror har lett till Elsa Widdings avhopp.
– Det som hände var att hon blev väldigt uppvaktad av före detta medlemmar som är väldigt besvikna över att de blivit bortröstade på extrastämman för att välja ny styrelse, säger han.
Den 10 oktober 2023 hade partistyrelsen i MoD ett möte där beslut togs om att kalla till en extrastämma för nyval eller omval av samtliga platser i styrelsen. Detta på grund av att styrelsearbetet inte fungerade optimalt och fler högprofilerade personer behövde väljas in, enligt Andreas Sidkvists förslag.
De styrelseledamöter som förde protokoll och ledde mötet antecknade dock felaktigt “att alla som var medlemmar i styrelsen skulle sitta kvar” och att syftet endast var att välja in två nya ledamöter.
– Först trodde jag bara att de hade skrivit fel så jag skrev i våran gemensamma styrelsechatt efter mötet och bad dem ändra det, men då ville den som var sekreterare inte det och fick medhåll av justeraren. De ansåg att det inte fanns något fel så då insåg jag att det här är ju allvarligt.
Sidkvist berättar att han då försökte schemalägga ett nytt styrelsemöte, viket de ansvariga för förvanskningen av protokollet motsatte sig.
– Jag sa att nej, men då får vi skjuta på mötet om ni tycker att det är för kort varsel för det är den viktigaste frågan just nu. Då fortsatte personerna vägra detta även fast vi var majoritet.
Konflikten inom styrelsen eskalerade när profilerna som motsatte sig ett nytt möte uttryckte sitt missnöje till övriga medlemmar via MoDs olika interna chattforum. Det gick så långt att de som inte ville ha en extrastämma började sprida falska rykten om att partiet sysslat med förskingring. I samband med att de ansvariga för förvanskningen av beslutet om extrastämman vägrade samarbeta bildade majoriteten inom styrelsen en interimsstyrelse vars enda uppgift var att förbereda en extrastämma.
Den 26 november hölls extrastämman med MoDs medlemmar för val av ny styrelse. Stämman resulterade i att de som motsatte sig extrastämman för val av ny styrelse och de som hade spridit ut falska rykten om förskingring röstades bort med 80 % av rösterna.
Det vinnande förslaget gällande en ny styrelse kom från interimsstyrelsen som leddes av Sidkvist. Det uppges ha gått hett till – inte minst vad gällde frågan om huruvida partiet skulle ha ett förtroenderåd eller inte.
Ett förtroenderåd var för övrigt något som även Elsa Widding för önskade när hon gick med i partiet.
– Interimsstyrelsen lade fram detta som ett förslag inför mötet, vilket det blev över en timmes diskussion om på extrastämman om vi skulle få ha med den punkten eller inte. Till slut fick Interimsstyrelsen igenom även denna punkt med stor majoritet.
Kort efter stämman blev de som förvanskat protokollet eller spridit falska rykten om partiet uteslutna ur MoD.
Efter månader av konflikter lyckades majoriteten av styrelsen driva igenom beslutet om extrastämman, till de bortröstade och sedermera uteslutna personernas förtret. Nu menar partiledaren att flera av dessa personer har varit i tät kontakt med Elsa Widding och påverkade hennes beslut i att lämna Partiet MoD.
– För oss som är kvar i styrelsen har vi haft väldigt bra stämning och arbetsmiljön har blivit normal igen, men de som har blivit uteslutna är sugna på revansch och har ringt och uppvaktat Elsa och gett henne deras version, säger han.
– Det är tråkigt såklart och vi har ju haft som ett av våra prioriterade mål att värva Elsa för att hon är Sveriges modigaste riksdagspolitiker. Hon tycker ju som MoD i de stora frågorna som handlar om Sveriges självständighet gentemot Nato, EU och WHO. Det är tråkigt att vi aldrig hann börja jobba ihop och att hon aldrig hann vara med på något styrelsemöte.
Svenska Morgonbladet frågar Andreas Sidkvist om han inte tror att det kan vara som Elsa Widding insinuerar – nämligen att hon helt enkelt bara anser att det krävs mer resurser. Han uppger dock att han tror att huvudskälet till att Widding lämnade var att slippa bli indragen i en konflikt. Samtidigt lyfter han att han inte har några ”hard feelings” för henne och att partiet stöttar henne i allt hon gör politiskt.
– Hon kanske hade förhoppningar om att vi hade mer resurser än vi har men all vår verksamhet bygger på medlemmarnas medlemsavgifter och donationer. Ett önskemål som utrycktes var att vi skulle ha en större insamlingskampanj inför EU-valet för att kunna åka på valturné och att vi skulle kunna marknadsföra det i olika kanaler. Inomstyrelsen tror vi dock som sagt att huvudorsaken till avhoppet beror på att de här personerna som blev uteslutna uppvaktade henne intensivt.
Efter den senaste tidens turbulens är Partiet MoD redo att kampanja inför det kommande EU-valet, vilket äger rum den 6 till 9 juni 2024.
– Vi siktar på att komma in i EU-parlamentet Det är där det är störst chans att komma in eftersom att det bara krävs drygt 200 000 röster för ett mandat. Nu har vi flera större manifestationer på gång och ser fram emot att fortsätta jobba för yttrandefrihet, demokrati och fred mot censur, ökat elitstyre och militarisering.