Prenumerera
Prenumerera

Qatar: Israel går med på vapenvila

Israel har gått med på en överenskommelse om vapenvila, rapporterar Al Jazeera, och citerar det qatariska utrikesministeriet. Enligt Qatar uppger Hamas att Israels svarade i en ”positiv atmosfär”.

Planen om vapenvila uppges ha diskuterats i Paris under den gångna helgen av de båda parterna. Diplomater från Qatar och Egypten deltog som medlare och i torsdags lämnade representanter från Västra Jerusalem och Gaza Frankrike med löften om fortsatta diskussioner.

Under samma kväll kom de överens om en tillfällig vapenvila, enligt Al Jazeeras intervju med en talesperson från det Qatariska utrikesministeriet.”Israel gick med på förslaget om vapenvila och vi har initiala positiva konfirmationer från Hamas”, säger den anonyma representanten. ”Vi väntar på ett svar”, fortsatte personen.

Vapenvilan kommer att etableras i tre steg, enligt ett uttalande som Hamas gjorde till Reuters tidigare i veckan. Den första fasen innebär 40 dagar av vapenvila medan Hamas överlämnar de kvinnor, barn och äldre personer som hålls tillfångatagna av gruppen. Under dessa 40 dagar förväntas stora mängder mat- och medicinleveranser levereras till Gaza.

Under de nästkommande stegen ska Hamas lämna över tillfångatagna israeliska soldater och kroppar från israeliska trupper i utbyte mot palestinier som tillfångatagits av Israel.

”Militära operationer på båda sidorna kommer att stanna upp under dessa tre stadier”, uppgav källorna till Al Jazeera.