Prenumerera
Prenumerera

Sydafrika stämmer Israel – det säger båda parterna

Sydafrika har valt att stämma Israel för folkmord i Gaza. Fredagen den 12 januari 2024 inleddes rättsprocessen i den internationella domstolen i Haag. Vad säger egentligen de två parterna om fallet?

Sydafrika anklagar Israel för folkmord på palestinier i Gaza. Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober inledde landet en omfattande offensiv som dödat ett stort antal civila.

Statistik om antalet döda i Gaza varierar kraftigt beroende på källan. Enligt hälsoministeriet i Gaza har dock minst 24 000 personer dött, varav 6 150 var barn, och fler än 60 000 personer har skadats. 7 000 personer är försvunna under stenskärv från byggnader.

Den 14 december 2023 gick UNICEF ut med att Gaza är den farligaste platsen i världen för ett barn att vistas på.För att förstå konflikten närmare är det värt att nämna att Sydafrikas regeringsparti ANC tidigare har samarbetat med den Palestinska befrielseorganisationen (PLO) genom historien. Det var inte minst under apartheidtiden, det vill säga 70- och 80-talet, som organisationerna visade solidaritet med varandra i människorättsfrågor.

Ännu en gång väljer Sydafrika att stödja palestinier och rättsprocessen har väckt starka reaktioner i Israel. Landets president Isaac Herzog menar att anklagelserna är ”vidriga” och ”absurda”.

Lior Haiat representerar det israeliska utrikesdepartementet och refererar till rättegången som ”en av historiens största uppvisningar i hyckleri”.

En eventuell dom mot den israeliska staten kan emellertid dröja flera år. I syfte att rädda civila palestinier har Sydafrika krävt provisoriska återfärder för att upphäva stridigheterna.

Båda sidorna i kriget, Israel och Hamas, har anklagats för krigsbrott sedan den 7 oktober 2023. Fall av krigsbrott kan inte tas upp i den Internationella domstolen. Domstolens beslut behöver inte heller vara bindande.