Prenumerera
Prenumerera

WEF: ”Förbereder för Sjukdom X”

Det nya fenomenet ”Sjukdom X” kommer att diskuteras på World Economic Forums möte i Davos den här veckan. Det är Världshälsoorganisationen som varnar för att den okända sjukdomen kan resultera i 20 gånger fler dödsfall än coronaviruset.

Ledarna på veckans WEF-möte kommer att diskutera vilka åtgärder som kan vidtas i ett sådant läge, organisationen på sin hemsida.

Sessionen tituleras ”Förberedelser för Sjukdom X” och sjukdomen finns med på listan för prioriterade patogener och agenter som kan föranleda stora utbrott eller pandemier. Även COVID-19, Ebola och SARS finns med på listan.Somliga hävdar att Sjukdom X är en ny variant av COVID-19, medan andra hävdar att det är en annan skadlig patogen.

I september 2023 varnade experter i Storbritannien för att nästa pandemi kan få lika förödande konsekvenser som spanska sjukan och döda upp till 50 miljoner människor världen över.

Omkring 7 miljoner människor uppskattas ha dött av COVID-19. Samtidigt uppskattar forskaren Dennis Rancourt, professor i fysik vid Ottawa universitet, och hans kolleger att 17 miljoner människor dog till följd av vacciner mot sjukdomen.

Vilka åtgärder som ledarna på WEF väntas ta återstår att se. Det årliga mötet i Davos pågår mellan den 15 och 19 januari i år.