Prenumerera
Prenumerera

Världsledande tvåsamhetshyllande antropologiprofessor: Rösta i Republikanernas primärval

Den ledande antropologen och författaren Joe Henrich uppmanar amerikaner till att rösta i det republikanska primärvalet.

”Om du är en amerikansk väljare och oroar dig för det kommande amerikanska valet, överväg att rösta i det republikanska primärvalet. Det varierar brett i olika stater, men i vissa stater är det fortfarande möjligt att registrera sig eller ändra parti att välja i det kommande primärvalet. Jag gjorde just pappersarbetet för magisterexamen och ser fram emot att rösta i det republikanska primärvalet. Gör skillnad”, skriver han via LinkedIn.

Joseph Henrich föddes 1968 i Norristown, Pennsylvania i USA. Han tog sin kandidatexamen i antropologi och flygingenjörskap vid University of Notre Dame 1991. År 1995 tog han sin masterexamen och senare doktorand i antropologi vid University of California i Los Angeles.Idag är han världsledande antropolog och amerikansk professor i mänsklig evolutionär biologi vid Harvard University. Innan han påbörjade sin karriär vid Harvard var han professor i psykologi och ekonomi vid University of British Columbia.

2020 släppte han boken ”The WEIRDest People in the World: How the West Became Psychologically Peculiar and Particularly Prosperous” som syftar till att förklara den psykologiska variationen bland människor från olika kulturer. Som professor i mänsklig evolutionär biologi utforskar han även hur institutioner och psykologi har påverkats över tid.

Bland annat argumenterar professorn för att en serie av katolska påbud gällande äktenskap, vilka infördes under 300-talet i romarriket, underminerade polygami och det rådande klansamhället. Dessa förändringar föranledde ett mer analytiskt och individualistiskt samhälle. Kristna värderingar såsom tvåsamhet bland män och kvinnor blev alltså, enligt Joe Henrich, en viktig del av det framgångsrika Västlandet.