Prenumerera
Prenumerera

SCB: Högsta kommunala skattesatsen på nio år

Höjningen av den totala kommunala skattesatsen för 2024 ser ut att bli den högsta på nio år, enligt SCB. I Hylte höjs skattesatsen som mest när där den totala kommunala skatten höjs med 1 krona per hundralapp.

Den totala kommmunala skattesatsen består av kommunal skattesats och regionskattesats. Nivåerna för 2024 har äntligen satts och totalt blir den kommunala skattesatsen i genomsnitt 32,37 procent.

– Den genomsnittliga regionskattesatsen höjs med närmare 10 öre per hundralapp nästa år och den genomsnittliga kommunala skattesen höjs med drygt 3 öre, förklarar SCB:s utredare Johanna Frodell.Siffrorna innebär att den genomsnittliga totala kommunala skattesatsen ökar med 13 öre per hundralapp. 2024 års totala höjning av de kommunala skattesatserna är de högsta sedan 2015.

Hela 13 kommuner kommer att se en ökad total kommunal skattesats. I exempelvis Örebro ökar den med 75 öre per hundralapp. I Hylte höjs den istället med 1 helt öre.

Några kommuner kommer dock att få den totala kommunala skattesatsen sänkt. I både Österåker, Ronneby, Karlshamn, Trosa, Danderyd, Nacka, Kumla, Orust och Sunne är sänkningen större än 1 öre.