Prenumerera
Prenumerera

Anders Borg svänger i invandringsfrågan

Anders Borg (M), före detta finansminister under Fredrik Reinfeldt, svänger i invandringsfrågan. Tidigare var han positivt inställd till den migrationspolitik som lät miljontals invandrare flytta till Europa.

— Ett mångkulturellt samhälle är ett effektivt och starkt samhälle. Det förs nu en jättekonstig debatt i Sverige som om det är ett problem om människor invandrar hit, sa han till Ekot 2014.

I en intervju med Expressen svänger han numera i frågan.— Hela Sverige har ju omprövat sin syn på de här frågorna. Så det är klart att även min syn har förskjutits. Kostnaderna för invandringen har blivit betydligt större än vad vi trodde.

Samtidigt ser inte Anders Borg att den före detta regeringen kan ta på sig skulden för massinvandringen.

— Vi la till exempel över hela migrationsprövningen till domstolar, vilket gjorde att vi inte längre kunde ha ett volymmål. En rättsprocess kan ju inte baseras på hur många man anser att ett land klarar av att hantera. Det är klart att det i efterhand framstår som ett misstag, säger han.