Prenumerera
Prenumerera

Krönikör Rikard Högberg: ”Ukraina har förlorat kriget”

Nya kyrkogårdar och gravar växer upp som svampa ur jorden i Ukraina. Den ukrainska flaggan vajar över deras gravar. En hel generation av män har dött i ett helt onödigt krig. Kanske har en halv miljon ukrainska män dött och ännu fler blivit skadade, med en hel del lemlästade för evigt.

Enligt Överste Douglas McGregor var den ukrainska befolkningen 32 miljoner vid början av kriget och är nu kanske nere i mellan aderton och tjugotvå miljoner invånare. Många har dessutom flytt.

På den ryska sidan är antalet stupade under kriget fram till nu runt 60 000 soldater. När jag talar med mina kollegor i St. Petersburg som gör både statyer och gravar, så märks inte detta antal i efterfrågan på gravar. Däremot så har beställningarna på statyer för framstående personer ökat.