Prenumerera
Prenumerera

Krönikör Rikard Högberg: Världsledarnas dubbelgångare nu och förr

För att förstå dagens politiska spel, så är det viktigt att förstå att man har använt sig av dubbelgångare sedan urminnes  tider. Både militärt och säkerhetsmässigt kan man som stridande part inte lägga alla ägg i samma korg. Att ha en dubbelgångare som direkt kan ta ledarens plats är mycket viktigt och det ökar även säkerheten för huvudpersonen och ger också möjlighet för denne att vila. När fienden vet att det inte går att skjuta bort motståndarens ledare, så minskar risken för attentat mot ledaren betydligt. Har personen flera dubbelgångare, så minskar risken ännu mer.

General Bernard Montgomery

General Montgomery och den engelska underrättelsetjänsten MI5 lurade tyskarna under andra världskriget genom att bland annatanvända sig av skådespelaren Clifton James. MI5 tränade Clifton James grundligt. MI5 tillsåg även att Cliftons högra långfinger, som tyskarna skjutit bort i en eldstrid, fixades till med en protes och plåster. Efter framträdande ni Gibraltar och Algeriet beordrades Clifton James att ligga lågt. Det är mycket viktigt att dubbelgångaren inte syns samtidigt som huvudpersonen.

Premiärminister Winston Churchill

Winston Churchills mest kända tal under andra världskriget spelades in av skådespelaren Norman Shelley. Skivan gör det klart för första gången att Norman Shelleys röst användes för att sända några av de viktigaste orden i modern brittisk historia – inklusive ”We shall fight them on the beaches.”

Inspelningen är titulerad ”BBC, churchill: tal. Artist Norman Shelley” och stämplade den 7 september 1942.

Regeringschef Josef Stalin

Josef Stalin dubbelgångare vid ett antal tillfällen var ”Rashid” och Felix Dadaev. Den första bekräftade dubbelgångare  var  en  man  som  kallades  bara  ”Rashid”,  som  rekryterades  av  den  Sovjetiska underrättelseorganisationen KGB när de hörde att han såg ut som Josef Stalin. ”Rashid” tillbringade två år med att studera Alexei Dikiy, en skådespelare  som  spelade  Stalins roll i propagandafilmer.

”Rashid” hävdade att det fanns andra Stalin dubbelgångare anställda av KGB, även om han aldrig träffade någon. Han påstod sig ha hört talas om en annan Stalin dubbelgångare som anställdes för att bo i regeringschefens  andra  hem  utanför  Moskva  i  slutet  av  1940- och 1950-talen när Stalin var döende. Denna dubbelgångare fyllde Stalins roll i mediehändelser och vid tillfällen då Stalin var tvungen att träffa regeringsfunktionärer och andra. ”Rashid” dog 1991, 93 år.

En annan bekräftad dubbelgångaren berättade sin historia offentligt år 2008 efter att han fått tillstånd att göra detta vid 88 års ålder från den nuvarande ryska regeringen. Hans namn är Felix Dadaev. Världen  kände inte till hans existens tills han kom fram med sin historia efter att ha skrivit en bok om sina äventyr som politiskt lockbete. Han medverkade i en dokumentär från 2014 om Stalins sista dagar på tysk television.

Felix Dadaev tjänstgjorde  som  soldat  under  andra  världskriget,  blev  svårt  skadad  och  fördes  till sjukhuset. Här kontaktades han av NKVD, KGB:s föregångare, och  fick  nya  order. Felix Dadaev förklarades död och fördes till Kreml för att träna för sin nya roll. Hans familj fick  veta att han hade dödats i kriget. Så började hans saga. Under andra världskriget satsade den Sovjetiska underrättelsetjänsten stora summor på att ta fram dubbelgångare för motståndarnas olika ledare.

Före detta utrikesminister Hillary Clinton

Idag har vi en lång rad med kända politiker och kungligheter som har dubbelgångare. Teresa Barnwell har spelat Hillary Clinton under trettio år. Hon beskriver sig själv som Hillary Clintons främsta imitatör och dubbelgångare på sin hemsida. Det var framför allt under USA:s valkampanj år 2016 som Teresa Barnwell blev bekant, när Hillary Clinton hade svimmat och bryskt kastats in i en skåpbil och körts till familjen Clintons stora våning i New York. Läkarna gav Hillary Clinton alla möjliga läkemedel för att få liv i henne. När detta inte lyckades, så beordrades Teresa Barnwell att framträda i Hillary Clintons ställe efter ungefär trettio minuter. Vissa källor hävdar att Hillary Clinton dog vid detta tillfälle och att det är Teresa Barnwell som fortsätter att framträda som Hillary Clinton.Kung Charles I

En man som har framträtt som Kung Charles I av Storbritannien under nästan trettio år och har fått den kungliga stämpeln av godkännande från Kungen själv är Charles Haslett. Han är en av de främsta dubbelgångarna för Kung Charles I. När Charles Haslett, 66, år och från London, var 10 år gammal och Kung Charles I var 17 år, så påpekade hans mors vän att de två såg mycket lika ut. Charles Hasletts roller som dubbelgångare ger honom en anständig summa pengar, upp till $1 200 USD för tre timmars arbete enligt New York Post. President Joe Biden, också kallad invånaren Joe Biden.

Joe Biden idag är inte president Joe Biden, utan spelas av minst fyra olika personer, Arthur Robert som är en amerikansk skådespelare, Struan Rogers som är en brittisk skådespelare och ett par personer till som använder masker. Det senaste  problemet som inträffade  för en Biden dubbelgångare var att en av maskerna hade sjunkit ner en bit under hakan. Det såg ut som två hängande horn från var sin sida av mannens haka. Man kan behöva en helt ny mask för Bidens dubbelgångare och då undvika alla rättegångar som väntar, om presidenten nu lever. Joe Biden i media ser inte ut som han gjorde år 1992, när han försökte stoppa domare Clarence Thomas att bli medlem av Högsta domstolen i USA. Joe Biden lyckades inte stoppa Clarence Thomas att bli utnämnd.

Inte ens med hjälp av CIA-spionen professor Anita Hill, som år 1991 ljög för att sätta dit Clarence Thomas vid kongressförhör i Högsta domstolen. Clarence Thomas är idag den  ledande personligheten i USA:s Högsta domstol och har ett avgörande inom  de frågor som kommer upp. Clarence Thomas bidar sin tid och väntar på att Joe Bidens fall ska komma på hans bord. Det ta bådar inte gott för Joe Biden.

Nya masktekniker

CIA har under lång tid utarbetat  nya masktekniker som gör det mycket svårt att kunna genomskåda och  avslöja en dubbelgångare som bär en mask av en viktig och känd person. Den  tidigare amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s tekniska operationsofficer, fotooperativ officer och chef för förklädnad Jonna Mendez har berättat för omvärlden hur de har utvecklat tekniken att skapa en perfekt mask. Hon har berättat att de skapat ett ansiktsavtryck av den kända personens ansikte och sedan skapa de masken efter den nya gjut formen. Masken ska kunna tas av eller sättas på inom fem sekunder. Det kan vara livsavgörande för en spion att kunna förändra sig på fem sekunder om han eller hon är i fara att bli upptäckt.

Sociala medier

Ett annat slagfält är kapandet av fiendens sociala medier. Om en sida har kidnappat en motståndare, så kan man förvilla allmänheten genom att fortsätta att släppa ut lagom och välanpassade informationsbitar om personen i fråga. På så sätt blir, till exempel, inte dennes beundrare arga eller anar att något är lurt eller fel.

Dubbelgångare förr och nu

Ett antal utav Hollywoods skådespelare har försvunnit rent fysiskt, men förekommer på deras sociala medier.  Däremot  är  det  tomt  på  den  krog  som  har  haft  stjärnan  som  dragplåster,  eftersom huvudpersonen inte kommer dit. Detta öde har drabbat ett antal krogar i Hollywood.

Det skotska fåret Dolly gjorde världssuccé år 1996. Sedan blev det tyst. Med tiden lyckade kinesiska veterinärer  klona  två  apor vid namn Hua Hua och Zhong Zhong, vilket  innebar att de kunde klona primater. Detta innebär att vetenskapen kan klona människor. År 2005 informerade FN att det skulle vara förbjudet att klona människor, men blev det så? Var det kanske bara vissa som skulle få tillgång till denna teknologi?

År 2012 gick Nobelpriset i Medicin och Fysiologi till både Sir John Gurdon, en brittisk utvecklingsbiolog, känd för sin banbrytande forskning inom terapeutisk kloning och somatisk cellöverföring och Shinya Yamanaka, en japansk läkare och forskare med stamceller som specialitet, för sina upptäckter inom kloning och att mogna celler kan omprogrammeras. De kallas även för ”The Godfathers of Cloning”. Att ha klonade versioner av vissa viktiga personer eller ledare ger ju en ännu större säkerhet att den kände ledaren eller personen inte skjuts ner eller utsätts för attentat. Kloning är ett väldigt stort område, så det tarvar en egen artikel.

Avslutningsvis

Med denna artikel så har jag förhoppningsvis givit läsare en del nytt att analysera och förstå den nya krigsföringen.  Vi  lever  i  det  tredje  världskriget,  som  är  ett informationskrig.  Förståelsen för denna verklighet  solkas medvetet av ”gammelmedia”, som inte vill att sanningen ska komma ut. Detta  gör att det är svårt att förstå vad som verkligen händer.