Prenumerera
Prenumerera
Av Poltikerveckan Almedalen - 68, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=71352159 / By European People's Party - EPP Summit, 22 March 2018, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=73026242

SD och regeringen enas om klimatmål – ”nettonollutsläpp” innan 2045

SD svänger i sin inställning till klimatmålen, meddelar regeringen på en pressträff. Enligt anonyma källor i gammelmedia är syftet med beskedet att hindra oppositionspartierna från att splittra det blågula blocket i klimatfrågan.

Sverigedemokraterna har tidigare varit oense med regeringen gällande klimatmålen, som innebär ett ”nettonollutsläpp” av växthusgaser innan 2045.

– Man har börjat i fel ände och mejslat fram procentsiffror och årtal innan man haft en susning om hur man ska kunna nå dit, menade partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen i en intervju med DN 2022.Vid 13.10 på tisdagen kallade regeringen till en presskonferens där de meddelade att även Sverigedemokraterna ställer sig bakom de rådande klimatmålen.

– Det vi presenterar idag innebär att hela regeringsunderlaget nu, till skillnad från tidigare, står bakom Sveriges klimatmål och vi kommer nu gemensamt arbeta för att nå ner till nettonollutsläpp 2045, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Enligt anonyma källor till Aftonbladet är syftet med det nya beskedet att hindra oppositionspartierna från att splittra Tidöpartierna i frågan.