Prenumerera
Prenumerera

Var tredje vara går upp i pris inom dagligvaruhandeln

I oktober har var tredje vara inom dagligvaruhandeln gått upp i pris, enligt Matpriskollens senaste statistik. Hemsidans grundare, Ulf Mazur, kallar utvecklingen för ett ”början till ett priskrig”.

Under oktober månad har omkring 28% av varorna inom dagligvaruhandeln ökat i pris. Siffrorna motsvarar omkring en tredjedel av artiklarna som säljs på de största matkedjorna runtom i landet.

Endast 13% av varorna minskar i pris och resterande 59% står still.Ica har höjt sina priser med 0,4%, Stora Coops priser har höjts med 0,2% och hemköp med +0,1%. Willys och City Gross prisutveckling är oförändrad. Under de senaste 12 månaderna är dock Stora Coop de som har höjt priserna mest.

Det pågår början till ett priskrig därute. ICA Maxi håller emot och vill kämpa mot lågpriskedjorna, men ICA-butikerna har så väldigt olika priser. Många Maxi-butiker sänker, men många andra ICA-butiker höjer sina priser. Det är så otroligt stora prisskillnader inom ICA, säger Ulf Mazur, grundare och VD, Matpriskollen.

Några av de varor som har ökat mest i pris under oktober är bär, glasstillbehör, juice, fruktdrycker och smoothies.