Prenumerera
Prenumerera
Stockholm Central,https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stockholm_centralstation_2017_-1.jpg#/media/Fil:Stockholm_centralstation_2017_-1.jpg

Forskare: Hälsofarliga nivåer av strålning i centrala Stockholm

Mätningar av mikrovågsstrålning vid basstationer för 5G i Stockholm i oktober 2023 tyder på “extremt höga nivåer”, skriver Strålskyddsstiftelsen. Det var forskaren Lennart Hardell som presenterade studien vid ett seminarium. Han bedömer att nivåerna är hälsofarliga för stockholmsborna.

I början av oktober 2023 genomfördes mätningar av mikrovågsstrålning vid basstationer för 5G i centrala Stockholm. Doktorerna Lennart Hardell och Tarmo Koppel låg bakom studierna och resultaten som presenterades under ett webbinarium som arrangerades av Children´s Health Defense, UK Column och Strålskyddsstiftelsen.Både på Sergels torg, Drottninggatan, Skeppsbron och Centralstationen tyder mätningarna på höga nivåer av mikrovågsstrålning. Nivåerna överstiger de som tidigare kunnat kopplas till ökad risk för cancer och annan ohälsa. Samtidigt är de avsevärt lägre än de nivåer som Strålsäkerhetsmyndigheten refererar till på 10 000 000 μW/m2.

Vid exempelvis Stockholm centralstation uppmättes nivåer på omkring 3 637 191 μW/m2  till följd av antenner för mobiltelefoni som placerats på taken.