Prenumerera
Prenumerera

Enormt djurlidande bland avelshönor – trots flertalet larm

En stor skandal har uppdagats inom den svenska kycklingindustrin. Ett avslöjande av SVT-programmet Uppdrag Granskning visar hur tillväxten på avelshönor kontrolleras med foderrestriktioner. I grafiska videoklipp från Djurrättsalliansen syns fjäderlösa och undernärda höns äta varandra levande.

SVT-programmet Uppdrag Granskning har avslöjat hur höns lider inuti en djuranläggning i Skåne. I ett av klippen syns fjäderlösa och undernärda höns äta varandra levande. Enligt en av forskarna i programmet tyder beteendet på hunger till följd av foderbristen.

Orsaken till att uppfödarna inte ger djuren tillräckligt med foder är att de tillhör den snabbt växande kycklingsorten Ross308. Dessa kycklingar är framavlade för att växa snabbt så att de kan slaktas efter bara 35 dagar, vilket orsakar problem för avelsdjuren.

Tuppar och hönor hålls vid liv i 400 dagar och lever på en begränsad fodermängd för att inte växa snabbare än deras biologi klarar av.

– Det enda de egentligen vill är att äta, men de får de inte. Därför blir det ett djurlidande, säger Jenny Yngvesson, lektor på SLU och forskare på kycklingarnas tillväxt, till programmet.Vidare visar videomaterialet hur personal på den ledande kycklingjätten Aviagen Swechick AB brutalt avlivar avlingsdjur utan bedövning.

Flertalet europeiska forskare har slagit larm till EU-kommissionen gällande de djurskyddsproblem som kycklingsorten Ross308 innebär. I flera andra länder har de valt att satsa på långsamt växande kycklingar.

Kort innan Uppdrag Gransknings reportage släpptes erkänner det Aviagen Swechick AB att deras hantering av djuren brustit samt att deras vd sedan 28 år avgår.

Branschorganisation Svensk fågel väljer att inte kommentera videomaterialet. Deras vd, Maria Donis, vill däremot försäkra SVT om att djur i Sverige generellt sätt har det bra.

– Generellt så har de svenska djuren här i Sverige det väldigt bra, säger Donis.